Webshop kategóriák

Milyen ételek és italok fogyasztása vezethet a zománc kopásához?

zomanc_kopasa_01.jpg

A fogzománc az emberi test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó része. Ez a rendkívül ellenálló anyag arra szolgál, hogy nap mint nap védelmet nyújtson fogainknak a rágás, harapás és ropogtatás során fellépő terhelésekkel szemben. Annak ellenére, hogy a zománc rendkívül szilárd, az idő múlásával mégis kopni kezdhet, ami fogérzékenységhez, elszíneződéshez és további fogászati problémákhoz vezethet.

A cikk hirdetést tartalmaz.

 

E kopás egyik fő oka az étrendünk lehet, ugyanis bizonyos ételek és italok felgyorsíthatják a zománc erózióját (kopását), ezáltal fokozva a fogak szuvasodásra való hajlamát. Az ilyen ételek és italok felismerése és a tudatos táplálkozás segíthet abban, hogy hosszú távon megőrizzük fogaink egészségét és szépségét. Lássuk, miket érdemes kerülni!

 

 Cukros ételek és italok

 

A cukros ételek és italok a fogzománc legfőbb ellenségei közé tartoznak. Amikor cukrot fogyasztunk, az a lepedékben lévő baktériumokkal kölcsönhatásba lépve savat termel. Ez a sav megtámadja a zománcot, ami demineralizációhoz és végül szuvasodáshoz vezet. Az üdítőitalok, az édességek, a cukorkák, a sütemények, sőt még egyes magas cukortartalmú gyümölcsök is kockázatot jelenthetnek, ha gyakran fogyasztják őket.

 

zomanc_kopasa_02.jpg

 

Citrusfélék és gyümölcslevek

 

Bár a gyümölcsök az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezik, a citrusfélék, például a narancs, a citrom és a grapefruit erősen savasak. Ezek a savak idővel gyengíthetik a zománcot, különösen, ha ezeket a gyümölcsöket nagy mennyiségben fogyasztjuk, vagy ha a gyümölcslevet hosszú ideig a szánkban tartjuk. Nem arról van szó, hogy ezeket a C-vitaminban gazdag ételeket ki kell iktatni az étrendből, hanem inkább arról, hogy mértékkel élvezzük őket, és utána vízzel öblítsük ki a szánkat.

 

 

Savanyú cukorkák

 

A savanyú cukorkák cukrot és savat is tartalmaznak, így különösen károsak a fogzománcra. A sav erodálja a zománcot, a cukor pedig táplálja a fogbaktériumokat, ami további savtermeléshez vezet. Ráadásul a rágós cukorkák több ideig tartózkodnak a fogakon, meghosszabbítva a savas támadást.

 

 

Keményítőtartalmú élelmiszerek

 

A keményítőtartalmú ételek, mint a kenyér, a tészta és a burgonya problémásak lehetnek a zománc számára. Ezek gyakran tartalmaznak finomított szénhidrátokat, amelyek cukorrá bonthatók. A cukros ételekhez hasonlóan a szájban lévő baktériumok ezeket a cukrokat is savakká alakítják, amelyek aztán megtámadják a zománcot.

 

Üdítőitalok és sportitalok

 

Az üdítőitalok, beleértve a diétás üdítőket is, foszfor- és citromsavat tartalmaznak, amelyek idővel erodálják a zománcot. A sportitalok egészségesebb választásnak tűnhetnek, de gyakran nagy mennyiségű cukrot és savakat tartalmaznak, ami jelentős kockázatot jelent a zománc egészségére. A víz mindig a legjobb választás a folyadékpótlásra mind a szervezet, mind a fogak számára.

 

Alkohol

 

Az alkohol, különösen a bor, savas kémhatású lehet, és zománcerózióhoz vezethet. A vörösbor tanninokat is tartalmaz, amelyek kiszáríthatják a szájat, és súlyosbíthatják a sav és a cukor fogakra gyakorolt hatását. A fehérbor savasabb, ami nagyobb kockázatot jelent a zománc eróziójára.

 

Kávé és tea

 

A rendszeres és nagymennyiségű kávé- vagy teafogyasztás hozzájárulhat fogaink elszíneződéséhez és az idő múlásával a zománc kopásához is. Ezen italok befolyásolják a szájüreg pH-értékét, savasabb környezetet teremtve, ami fokozza a zománc erózió kockázatát. Cukor hozzáadása esetén ez a veszély még inkább megnövekszik, mivel elősegíti a zománc gyorsabb lebomlását.

 

 

A zománc védelme

 

A zománc szilárdságának és épségének megőrzésében a megelőzés a legfontosabb. Íme néhány tipp:

 

  • Savas vagy cukros ételek és italok fogyasztása után öblítsd ki a szádat vízzel.
  • Használj szívószálat a savas italokhoz, hogy minimalizáld a fogakkal való érintkezést.
  • Várj legalább 30 percet a fogmosással savas ételek vagy italok fogyasztása után, hogy elkerüld a savak zománcba való bejutását.
  • Fontold meg a zománc erősítésére speciális hatóanyagtartalmú fogkrémek és szájvizek használatát, melyek nemcsak hatékony védelmet nyújtanak a károsodásokkal szemben, de segítenek fenntartani a szájüreg egészséges pH-egyensúlyát is, csökkentve ezzel is a szuvasodás és az érzékenység kockázatát.
  • A rendszeres fogorvosi ellenőrzés segíthet a zománc erózió korai jeleinek felismerésében.

 

Ha tudatában vagyunk étrendünk fogászati egészségre gyakorolt hatásának, jelentős lépéseket tehetünk zománcunk megőrzése érdekében, biztosítva, hogy fogaink egész életünkben erősek, egészségesek és működőképesek maradjanak.

Hírlevél
feliratkozás