Webshop kategóriák

Így hanyagoltuk el a tisztálkodást a home office idején

uuLU_hvo.jpeg

Loboncos haj és több napos borosta, romló fogak. Vajon csakugyan így néz ki egy tipikus otthonról dolgozó ember? Meglepő eredményeket hozott a Curaprox kutatása.

Az internetet mára elárasztották az olyan vicces mémek, melyekhez elapadhatatlan témát szolgáltat a home office idején elhanyagolt személyes higiénia. De vajon tényleg megengedőbbek magukkal azok az emberek, akiknek nem kell nap, mint nap társaságban, irodában megjelenniük, hanem otthon, a monitor előtt dolgoznak? Erre a kérdésre kereste válaszokat a Curaprox online kutatása, melyet több, mint 900 magánszemély töltött ki. Lássuk hát az adatokat!

 

Kevesebb borotva és smink

 

A megkérdezettek 40 százaléka a megszokottnál ritkábban mosott hajat, csak a többnyire rövidebb és ezért könnyebben kezelhető frizurát viselő férfiaknál nem változott ez a szokás, a hölgyek 8%-a viszont tényleg kevesebb alkalommal vette rá magát a hajmosásra. A zuhanyozást tekintve a férfiak közül minden ötödik fürdött kevesebbet, szemben a két nem összesített 10 százalékos átlagával. A borotválkozást 38 százalékuk hanyagolta el, míg az egyedülálló férfiak esetében ez az arány a válaszadók kétharmadára(!) rúgott. Ez igen magas szám, azonban meg sem közelíti a hölgyek sminkeléssel kapcsolatos attitűdváltozásának mértékét. A nők 66 százaléka hagyta porosodni a rúzst, a szemfestéket, sőt a szinglik esetében 4 hölgyből három ítélte úgy, hogy az online meeting nem igényel komolyabb sminket.

 

Minden tizedik ember úgy érzi, hogy a home office a fogakat sem kíméli

 

A kutatás a fogápolási szokásokat és azok változásait vizsgálta, az adatokból jól látható, hogy a higiénia ezen területét kevésbé érintette a home office. Bár a válaszadók 9%-a ritkábban mosott fogat, és az is kiderült, hogy az otthonról dolgozók 16% naponta egyszer vagy még ennél kevesebb alkalommal nyúlt a fogkefe után. A fogápolási tényezők közül a fogorvos rendszeres látogatása szenvedett legjelentősebb csorbát, ugyanis az emberek 36%-a halasztotta el a szokásos éves fogorvosi vizsgálatot, ez azonban egyértelműen a pandémiás szabályok, nem pedig a home office okozta változások számlájára írható. Egyébként a megkérdezettek közül minden tizedik úgy érezte, hogy romlottak a fogaik a járvány alatt. Minden ötödik válaszadó több cukros ételt fogyasztott, ugyanakkor 30%-uk jobban odafigyelt a szájhigéniára a fertőzésveszély miatt, bár csak 40%-uk dobta ki a fogkeféjét betegség után. A járvány a pénztárcát sem kímélte, a kutatásban résztvevők 23% ugyanis jobban odafigyelt a fogkefék, fogkrémek árára.

 

Ismerjük az egészséges fogak titkát, de vajon be is tartjuk?

 

 Bár a fogápolás intenzitása csak nagyon kevés embernél csökkent, a fogápolási tudatosság növekedett. A megkérdezettek túlnyomó része tisztában volt azzal, hogy a puha fogkefe hasznosabb, mint a kemény, és hogy nagyon fontos a megfelelő a fogmosási technika is, ugyanakkor még mindig minden második ember úgy gondolja, hogy a szép fogak megléte határozottan a genetikától és öröklött tényezőktől függ.

 

Milyen fogkefét szeret leginkább.jpg

 

Az emberek tudatosabbá válását Dr. Tihanyi Dóra, a Curaprox szakértője, parodontológus fogorvos pozitívan értékelte: „Jó tudni, hogy az emberek többsége már rájött arra, hogy a helyes fogmosás az egészséges fogak titka. A fogágybetegség megelőzése szempontjából nagyon fontos, hogy a fogakon azokat a részeket tisztítsuk meg alaposan fogmosáskor, amelyek nem öntisztulók. Két ilyen kritikus területet emelnék ki: a fog és az íny találkozásánál lévő fognyaki részt, illetve a két fog közötti területet. Ez utóbbit leginkább fogköztisztítóval és esetenként fogselyemmel lehet megtisztítani, de a kutatásból kiderült, hogy az emberek csupán 45%-a használ fogselymet és még ennél is kevesebben közel 30% fogköztisztítót. Jó lenne, ha ennél jóval többen fordítanának figyelmet a nehezen elérhető fogközi területek tisztítására.”

 

             

Hírlevél
feliratkozás