Webshop kategóriák

Szabotálhatja az edzéseket a szájban lévő legkisebb fertőzés is

Az egészséges fogak és íny alapvető szerepet játszik az általános egészség fenntartásában, különösen azoknál, akiknél napi rutin az intenzív edzés. Nem gondolnánk, de a szájüreg egészsége és a sportteljesítmény szoros kapcsolatban állnak egymással.  Alábbiakban két sportoló mutatja be a szájápolás fontosságát a sportban.

 

A triatlonista, Andreas Böcherer: „Ha a legmagasabb szinten akarsz teljesíteni, akkor a fertőzéseket szigorúan el kell kerülnöd”.

 

Sport és szájhigiénia

A német triatlon versenyző számos helyi és európai triatlon bajnokságon vett részt, illetve Ironman versenyt is nyert. A dolgok azonban szerencsétlen fordulatot vettek tavaly ősszel, amikor több hónapos felkészülés után, egy súlyos állkapocs-fertőzés megakadályozta, hogy induljon a rangos Kona Ironman versenyen, Hawaii-on. „Ez a tapasztalat mindent megváltoztatott.  Most együtt dolgozom egy olyan fogorvossal, aki kifejezetten sportra szakosodott és nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. Minden futamversenyem előtt felkeresem és megkérem, hogy ellenőrizze a fogaimat (hogy megbizonyosodjak arról), hogy minden tökéletes-e, és még csak a gyanú se merüljön fel a legkisebb fertőzés kapcsán” - magyarázza Andi.

 

Sport és szájhigiénia

 

Legfontosabb ajánlásom az, hogy kerülje el mindenki a sportitalokat edzés közben. Ez jobban károsítja a fogakat, mint gondolnád; én legtöbbször csak vizet fogyasztok, ha edzek.


Azóta Andreas sokkal jobban tudatában van annak, hogy az egészséges fogak és az általános egészségügyi állapot között szoros kapcsolat áll fent: „Bármilyen kicsi fertőzés is lyukat üthet az immunrendszeren és energiát von el a szervezettől. Ha a legmagasabb szinten szeretnél teljesíteni, akkor a fertőzéseket szigorúan ki kell iktatnod.”

 

 

Az elmúlt évben Andreas elkezdett foglalkozni a fogai és az ínye egészségével. A rendszeres fogmosás és a fogköztisztítás mellett éjszakai védőkészüléket visel, hogy megakadályozza a fogak csigorgatását. „A magas terhelés közben nem, inkább éjszaka csikorgatom a fogaimat. Ezzel a harapásemelő sínnel a fogaim védettek, mélyebben és jobban alszom, nyugodtabbnak érzem magam.”

 

A futó és fitnesz edző, Imke Salander: „Csak egy testtel rendelkezel, így vigyázz rá és fogaidra egyaránt”

 

Sport és szájhigiénia

 

A több mint 131 ezer követővel rendelkező német Imke Salander az Instagram egyik legbefolyásosabb fitnesz edzője. Gyerekkorától kezdve foglalkozik testedzéssel. Ma vlogok, közösségi médiabejegyzések és podcastok, valamint fitnesz rendezvények fűződnek a nevéhez. A sportoló személyes edzésein keresztül osztja meg a futás és fitnesz iránti szenvedélyét.

 

Imke így motiválja a követőit: „Megpróbálom megmutatni az embereknek azt, hogy a sport nem csupán a másokkal való versengésről szól, hanem inkább a saját testünk ellen folytatott versenyről – el kell hinned, hogy meg tudod csinálni. Noha fejben azt gondolod, hogy ezt nem tudod megcsinálni, de valójában a tested képes rá."

 

 

Imke Salander tisztában van az általános egészség fontosságával, amely nélkülözhetetlen a gyönyörű, tónusos test fenntartásához. „Elég közhelyes azt mondani, hogy az egészség egyensúlyt jelent, de szerintem így igaz. Úgy gondolom, hogy az egészséges állapot nem csak zöldségfogyasztással, korán fekvéssel és a test tökéletes karbantartásával jár.

 

"Minden nap használjuk a fogainkat és a megfelelő szájápolás olyan kérdés, amelyre, különösen sportolóként, valóban oda kell figyelni."

Imke-nek volt egy korábbi rossz tapasztalata, amely meggyőzte, hogy javítania kell a szájápolási rutinján. „Volt egy szájüregi fertőzésem, ami miatt egy hétig nem tudtam megfelelően edzeni. Nagyon gyengének éreztem magam, az egész testem nagyon gyenge volt, mert küzdött a gyulladás ellen, nem volt elegendő energiám a testmozgáshoz. Most már tudom, hogy a szájüregi problémák óriási hatással lehetnek az edzésem minőségére.”

 

Mivel minden nap használjuk a fogainkat, ezért a megfelelő szájápolás olyasmi, amelyre különös tekintettel a sportolóknak, valóban oda kell figyelni - mondja a sportoló.

 

Sport és szájhigiénia 

 

Imke szerint nem minden sportoló ismeri a száj egészségének fontosságát. „Tapasztalataim szerint egyre jobb a helyzet, de az emberek még mindig elhanyagolják szájüregüket. Ugyanakkor nem is veszik észre, hogy mekkora terhelést gyakorolnak fogaikra sportolás közben.

 

Rossz tapasztalata arra késztette Imke-t, hogy jobban vigyázzon a szájüregi egészségére. „Néhány hónappal ezelőtt a fogorvosommal való konzultáció után rájöttem, hogy valóban nem elég pár másodperc a fogmosásra, igenis rá kell szánni az időt, ha nem szeretnék komolyabb problémákat a jövőben”

 

„Fogköztisztító keféket is használok. Ilyenkor mindig találok valamit a fogaim közötti kis résekben. Először ez meglepő volt számomra, mert a múltban egyáltalán nem fordítottam figyelmet a fogak közötti területekre. Amióta a napi rutinom megváltozott, megváltozott a szám egészsége is.

 

Photo credits: Felix Samuel Hoffmann, Marcel Hilger, Welin Nagyová, archive of Andreas Böcherer, archive of Imke Salander 

 

Hírlevél
feliratkozás