Webshop kategóriák

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

Az első lényeges lépés a hosszútávon fenntartható, megfelelő szájhigiénia eléréséhez.

 

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

De pontosan mi is az a fogköz?

 

Mindenkinek vannak apró rések a fogai között, ezeket nevezzük fogközöknek. Ez a terület a legérzékenyebb a lepedék felhalmozódása szempontjából és emiatt a fogszuvasodás és az ínybetegségek első számú kiindulópontja.

A baktériumok megtelepednek a fogközökben és mivel a fogkefék nem érik el megfelelően ezeket a területeket, így könnyeden elszaporodhatnak. Itt olyan anyagokat termelnek, amelyek károsítják a fogainkat és a környező ínyszövetet.

 

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

 

Ha sötétebb elszíneződést vagy sárgás árnyalatot látsz a fogaid között, akkor a fogközökben fogkő alakult ki, ami fogszuvasodást okozhat a későbbiekben.

A fogközök viszonylag könnyen tisztíthatók, csak két dologra lesz szükséged:

- A fogközök méretének ismeretéhez
- A megfelelő méretű fogköztisztító kefékre

 

Mikor érdemes otthon bemérni a fogközöket?

 

Mindenképp javasolt fogorvoshoz fordulni mielőtt megkezdjük a fogközök rendszeres tisztítását. A legtöbb fogorvosnak vannak ehhez speciális eszközei: pontosan bemérik a rések nagyságát, majd különböző keféket javasolnak, amelyek a leginkább megfelelnek nekünk. Ez a legbiztosabb és egyszerűbb módszer, mi is ezt ajánljuk első körben.

Ha azonban nem tervezel egyhamar látogatást, vagy ha a fogorvosodnak nincsenek megfelelő eszközei, van egy másik lehetőség is: mérd be otthon a fogközeidet. Ha ezt az opciót választod, a következő alkalommal mindenképp mutasd meg fogorvosodnak, hogy ellenőrizze a mérésed sikerességét.

 

Mire lesz szükséged a beméréshez?

 

Egy olyan készletre lesz szükséged, amiben különböző méretű fogköztisztító kefék vannak. A CURAPROX CPS Prime Plus praktikus vegyes készlet, amely mind az 5 méretet tartalmazza, amelyek a legtöbb ember számára nagyszerű kiindulási pontot jelentenek. Néhány nagyobb fogközi résre a CPS Perio Plus készletek állnak rendelkezésre.

 

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

 

A fogközkefék különböző színnel és számmal vannak jelölve, amelyek azonosítják a vastagságukat. Minél nagyobb a szám, annál vastagabb és szélesebb a kefe.

 

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

 

Hogyan csináljam?

 

A folyamat egyszerű és egyértelmű, de érdemes kicsit több időt ráfordítani.

 

  1. Először próbáld ki a nagyobb méreteket. Vedd a kezedbe a zöld CPS 011 vagy a sárga CPS 09 kefét.

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

 

  1. Kezd a hátsó őrlőfogak bemérésével: keress helyet a fogak között és próbáld meg a fogköztiszító kefét a fogak közötti résbe helyezni. Arra figyelj, hogy ne nyomd túl nagy erővel!

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

  • Ha nem megy simán be, próbálkozz egy kisebb méretű kefével. Ismételd ezt a folyamatot, amíg el nem éred azt a méretet, amellyel jól érzed magad.

  • A tökéletes méretet onnan fogod tudni, hogy kényelmesen tudod betolni a kefét a fogközökbe és érzed, hogy a sörték kitöltik a fogközöket. A kefe kihúzásakor enyhe ellenállást kell érezned - de nem olyat, amely kényelmetlen vagy fájdalmat okoz.

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

 

Rossz méret, nem megfelelő tisztítást eredményez

 

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

Tökéletes méret

 

  1. Ha a felső fogakat méred, akkor először felfelé, majd lefelé vezesd be a kefét- lásd az ábrát:

 

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

 

- Az alsó fogaknál készíts lefelé irányuló ívet:

 

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

  1. Haladj sorban a fogsorodon. Észre fogod venni, hogy a különböző fogakhoz különböző méretű kefékre van szükség, mivel a fogközök eltérő nagyságúak. Leggyakrabban a hátsó fogak közötti fogköz nagyobb, mint az első fogak közötti, de ez egyéni, a sajátos anatómiától függ.  2. Jegyezd fel a fogközök nagyságát egy ilyen táblázatban:tipp: nyomtasd ki ezt a képet!

 

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

 

Ha végeztél az összes fogközzel, akkor 2-3 különböző kefemérettel találkozhattál, amelyek a leginkább megfelelnek neked.

 

Mi okozhat meglepetést?

 

Egyes esetekben a fogak olyan közel nőnek egymáshoz, hogy még a legkisebb fogköztisztító kefe sem fér be. Ebben az esetben semmiképp ne erőltesd a kefét a fogak közé! Ha nem fér el - hagyd és a következő fogászati látogatáskor beszéld át fogorvosoddal a tapasztaltakat.

Ha a kefék behelyezésekor egy kis vérzést látsz, ne aggódj. Ez a fogak között kezdődő ínybetegség korai stádiumának tünete lehet, de ez nagyon gyakori - sőt, várható -, különösen, ha eddig nem használtál rendszeresen semmit a fogközök tisztítására. A fogköztisztító kefével történő rendszeres tisztítás visszafordítja ezeket a folyamatokat és néhány napon belül a fogmosáskor jelentkező vérzés is megszűnik.

Enyhe kellemetlen érzés vagy fájdalom eleinte gyakori lehet különösen gyulladás esetén, ami elég valószínű, amennyiben korábban nem tisztítottad rendszeresen a fogközöket. Rendszeres tisztítással ez a kellemetlen érzés hamar elmúlik.

Ha a fájdalom és a kellemetlenség szokatlan és túl nagy, akkor valószínűleg kezdetben kisebb kefére lesz szükséged. Ne feledd, hogy ahogy a gyulladás és a duzzanat elmúlik, a fogközök visszanyerik természetes méreteiket. Ebben az esetben ezután lehet, hogy nagyobb kefére lesz szüksége.

 

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

 

Mi az eredmény?

 

Ha már minden fogközi rést bemértél, összegyűjtheted a megfelelő méretű fogközkefe utántöltő készleteit. Használd őket naponta egyszer, hogy ne maradjon lepedék a fogaid között.

 

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

 

Ahogy már említettük, ha a meglévő lepedéket eltávolítod, nagyobb kefékre lehet szükség. Ha úgy érzed, hogy a fogközök tisztítása túl könnyűvé vált és nem érzed, hogy a sörték dolgoznak, akkor valószínű nem megfelelő a méret.

És a végeredmény? Tiszta fogközök, nincs fogkő és hosszútávon egészségesek a fogaid és az ínyed. Most pedig menj el a fogorvosodhoz, vagy a dentálhigiénikusodhoz és mutasd meg nekik, hogy mekkora fejlődést értél el! Ők biztosan segíteni fognak, ha bizonytalan vagy a kefe méretével vagy a fogmosási technikával kapcsolatban.

 

Milyen keféket használjunk rendszeresen?

 

A CURAPROX CPS sorozat használatát javasoljuk. Elegendő csak az utántöltőket megvásárolni, így minimálisra tudod csökkenteni a műanyagfogyasztást!

 

Hogyan mérd be a fogközeidet otthon?

Hírlevél
feliratkozás