Webshop kategóriák

Hogyan mossuk a gyermekünk fogát?

Hagyd, hogy gyermeked válassza ki a neki tetsző fogkefét és fogkrémet.

 

A megfelelő eszközök (fogkefék és fogkrémek) kiválasztása a legegyszerűbb és legegyértelműbb módszer a tartós rutin kialakításához. Judy Bendit-tel az Egyesült Államok klinikai dentálhigiénikusával és oktatójával beszélgettünk. Íme a tanácsai:

fogkrém fluorid tartalom

 

Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is gyakran kihagyják a fogmosást, mert számukra is „nyűg” lehet. Azt javaslom, hogy szánjanak időt arra, hogy kiválasszák a számukra tökéletes fogkefét, amelynek kefefeje nem túl nagy, de nem is túl kicsi és puha sörtékkel rendelkezik. Ez az első lépés.

Egyes fogkrémek kellemetlen utóízt hagyhatnak a szájban, ezért fontos, hogy olyan fogkrémet válasszunk, amit kedvelünk. Ha igazán élvezzük a fogmosást, kevésbé valószínű, hogy kihagyjuk. Ugyanez vonatkozik a gyermekekre is. Hagyjuk, hogy ők válasszák ki a számukra tetszetős fogkefét, de ellenőrizzük, hogy megfelelő kefefejmérettel és nagyon puha sörtékkel rendelkezik-e.

 

Próbáljunk ki különböző fogkrémeket, amíg gyermekünk nem találja meg a kedvencét- viszont vegyük figyelmbe a fogkrém összetevőit. A fogak megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen a fluorid. Így az a legjobb, ha olyan fogkrémet választunk, ami kis mennyiségben tartalmaz fluoridot.

 

Ajánlott fluorid mennyiség a gyermek fogkrémekben:

 

• 6 hónapostól- 2 év: 500 ppm
• 2 -6 év: 1,000 (+) ppm
• 6+ év: 1,450 ppm

 

Mennyi fogkrémre van szüksége gyermekünknek a fogmosás során? Három éves kor alatti gyermekek számára elegendő a rizsszem méretű adag. Idősebb gyermekek számára használjunk borsó méretű mennyiséget.

 

 fogkrém fluorid tartalom

 

Az elektromos fogkefe használata izgalmas lehet, abban az esetben, ha a gyerekek élvezik ezt a fajta különleges érzést. Kedvenc zenéjük lejátszása motiválhatja őket: például addig kell mosniuk a fogaikat, amíg a dal tart. Ez ösztönözni fogja őket arra, hogy minél tovább tartson a fogmosás. Vannak olyan alkalmazások is, amelyek szintén segítenek a motiváció fenntartásában.


A szülőknek a napi kétszeri fogmosás mellett arról is meg kell győződniük, hogy gyermekük is ugyanezt teszi-e. Az a legjobb, ha ez családi eseménnyé válik minden reggel és este.

 

Ugyanakkor, Judy szerint nem elég a megfelelő fogkefe és fogkrém használata. Van egy mondás nálunk: „Ha a család együtt mossa a fogát, akkor együtt marad egészséges is."

 

 hogyan mossuk a gyerek fogat

 

Logikai érvek vagy játék: melyik megfelelőbb kisgyermekkorban?

Szülői fórumokon találhatunk különféle tanácsokat arra nézve, hogyan lehet a fogkefét játékká változtatni, miként lehet például harcolni az órák ellen, vagy expedícióra indulni. Vajon mennyire hatékonyak ezek a technikák és vannak-e mellékhatásaik?

Néha azt feltételezzük, hogy a kisgyermekek ugyanolyan okosak és tudatosak, mint mi, felnőttek. De a hosszútávú gondolkodás, az akarat és a fegyelem elsajátítása még nehezen megy nekik.

Silvia Per gyermekfogorvos véleménye szerint az olyan taktikák, mint a játékok, a kihívások és a „csináld, amit a szülők csinálnak” nézetek nagyon kicsi gyermekek számára működnek, általában 3 éves koruk előtt. Ebben a korban a gyermekek még nem képesek arra, hogy hosszútávon gondolkozzanak, amelyek következményekkel járnak. Tehát nagyjából 3 éves kor előtt alkalmazhatjuk ezeket a rövidtávú taktikákat a rutinok kialakításához.

Egyes szülők úgy vélik, hogy meg tudják magyarázni egy kétévesnek a fogmosás és a szájhigiénia fontosságát. Tehát hajlamosak arra, hogy a gyerekre hagyják a fogmosást, mert nem akarnak nyomást gyakorolni rájuk. A tapasztalat viszont az, hogy ilyenkor a gyerekek elsumákolják a fogmosást, így talán ez nem a legjobb módja a napi rutin kialakításához.

 

Amikor a szülők határozottak és fontos számukra a gyermekeik egészsége, megtalálják a fogak tisztításának legjobb módját.

 

Ilyen korai életkorban a gyermek aligha érti meg a rendszeres fürdés szükségességét. Időt és tapasztalatot igényel ezen szokások kialakítása, megtanulása, így az érvelés és a gyermekkel folytatott tárgyalás egyszerűen nem fog működni. Még nem.

Ezenkívül a szülők ebben a korban nem mindig tartják még fontosnak a fogmosást. Tehát az oktatásnak a szülőre is összpontosítania kell. Amikor a szülők eltökéltek és úgy érzik, hogy ez fontos, meg fogják találni a gyermekeik fogtisztításának legjobb módját.

 

hogyan mossuk a gyerek fogat


Nyolc játékos mód, hogy hogyan tanítsd meg gyermekednek a helyes fogmosás fontosságát.


1. Kedvenc zenék

játssz le egy olyan dalt, amelyet gyermeked szeret és kérd meg, hogy addig mossa a fogait, míg a zene tart.

 

2. Találd meg az állatot

Tegyük fel, hogy gyermeked kedvenc állatát keresi a fogain (fogkefével). Először a fogaik hátulján, majd az elején, a tetején és az alján végezze a kutatást. Találj ki fogmosó rímeket gyermeked nyelvén, pusztán szórakozás céljából.

 

3. Cukorka bogarak

Találj ki egy mesét, a cukorka bogarakról, amelyek elrejtőznek a szájban és meg kell őket találni. Irányítsd úgy a történetet, hogy gyermeked minden fogon átmenjen.

 

4. Történetek

Mesélj egy fogkeféről, amely átkel a hegyeken, völgyeken és kalandokat keres, az út során pedig izgalmas szereplőkkel találkozik.

 

5. Kedvenc játék

Helyezd gyermeked kedvenc játékát a fürdőszobai tükörhöz és mesélj egy történetet arról, hogy hogyan mossa meg a kedvencei fogát.
Adj neki instrukciókat, majd gratulálj neki, ha végzett. Ha a gyermeked elég fiatal ahhoz, hogy elhiggye, hogy a játékairól beszélsz, ez a stratégia működik.

 

6. Hagyd, hogy gyermeked mossa meg először a fogait.

Engedd, hogy megmossa saját fogait. Ha hibát találsz, korrigáld.

 

7. Csináld jól!

Fogmosás előtt kezd el tisztítani a fogkefével füleit, az orrát vagy a hasát. Nevess és élvezd ezt az időt a gyermekeddel, amíg rá nem jön, hogy ez az eszköz a fogai tisztításához van.

 

8. Verseny a szülővel

Kezdjétek együtt és nézzétek meg, ki végez később.

 

hogyan mossuk a gyerek fogat

 

Okozhatnak-e negatív mellékhatásokat ezek a játkos módszerek? Ezeket nem árt elkerülni:

Megkérdeztük Silviát, ő mit gondol ezekről a motiválónak szánt játékos módszerekről, s ezek az ő tanácsai: A legrosszabb ösztönző módszer, amit láttam a karrierem során, az a következő volt: a módszer a zsebpénzen alapszik és a szülők azután fizetnek a gyerekeknek, hogy hányszor mossák meg a fogaikat. Ez valószínűleg a legrosszabb módszer a fogmosás ösztönzésére, mivel a gyermek azt látja, hogy a fogmosás azért van, hogy kedvezzünk másoknak és nem azért, hogy javítsunk a saját egészségünkön. Nem ajánlom senkinek az ilyen megközelítést: sem gyerekeknek, sem felnőtteknek.

Ugyanez vonatkozik a fogorvoshoz járásra. A szülők gyermekeiknek gyakran jutalmat ígérnek, amikor a fogorvosi székben ülnek.

Például beígérik, hogy a kezelés után kapnak valami játékot. A cél az lenne, hogy a gyermek megértse és elfogadja a kezelést, de ezeknek az eseteknek a 99%-ban a gyerekek elhagyják a széket kezelés nélkül, függetlenül a jutalomtól.


A gyermekeknek már kiskorukban meg kell érteniük, hogy a fogaik ápolása saját érdek, ami nem alapulhat a jutalmazó rendszeren.


Általában az a trükk, hogy elmagyarázom a gyereknek, hogy segítségért jöttek a rendelőmbe, mert szükségük van rá. Felnőttként segíthetjük őket különböző történetekkel, játékokkal, hogy megértsék a száj egészségének fontosságát. Például elmondok a gyermekeknek egy történetet baktériumokról, amelyek felhalmozódnak a fogaikon, ha nem mossák meg a fogaikat, vagy egy olyan történetet, amikor a fogak tiszták akarnak lenni és ugyanúgy megtisztítjuk, mint ahogy ujjainkat, a lábujjainkat és az arcunkat.


Hagyd, hogy gyermeked gyakorolja a fogmosást - ne sürgesd!

 

Silvia szerint a szülőknek tisztában kell lenniük gyermekeik tanulási képességeivel és tudniuk kell, mikor és hogyan segíthetnek nekik. A gyermekeknél először előfordulhat, hogy még nem alakultak ki a megfelelő motoros készségek, amik a fogmosáshoz szükségesek. Megpróbálják utánozni szüleiket és ugyanúgy szeretnék mosni a fogaikat mint a felnőttek, de csak egy helyen mozgatják a kefét, harapdálják a kefefejet, nem tudják kinyomni a fogkrémet. Egy szülő számára ez elég bosszantó lehet, de ez teljesen természetes. Meg kell értenünk, hogy a motoros készségek, amelyeket magától értetődőnek tekintünk (mint például a kezünk pontos mozgatása), olyan dolgok, amelyeket egy gyermek idővel és gyakorlattal fog megszerezni. A gyermekeknek meg kell tanulniuk a fogkefe használatát, mert ez nem egy olyan képesség, amit már születéskor megszerzünk, és ahogy a mondás is tartja, gyakorlat teszi a mester. Ha azt látod, hogy gyermeked küzd a fogkefével, ne javítsd ki azonnal. Adj neki időt a gyakorlásra és tanulásra. Ha egy idő után azt látod, hogy gyermeked elakadt, akkor segíts neki, javítsd ki a technikáját.

 

hogyan mossuk a gyerek fogat

 

Le kell-e ellenőriznie a szülőnek a gyermeke fogát fogmosás után? (Igen!)


Silvia Per gondolatai: "Erősen támogatom a szülőket abban, hogy ők mossák gyermekeik fogait egészen nyolcéves korukig. Egy kisgyerek nem lesz képes tökéletesen megtisztítani fogait és eltávolítani az összes baktériumot - legalábbis nagyon nehéz. El szoktam magyarázni a szülőknek, hogy 4 éves korukban gyermekeik még nem képesek minden lépést megfelelően végrehajtani."

 

hogyan mossuk a gyerek fogat

 

 

Íme, amit én csinálok: megmutatom mind a szülőknek, mind a gyermeknek a lepedékkel borított helyeket. Felhívom a figyelmüket arra, hogy megértsék, hogy ezt könnyedén el lehet kerülni, ha együtt, csapatként dolgoznak. Bemutatom a fogmosási technikákat mind a szülőknek, mind a gyermekeknek, hogy a kicsik is gyakorolhassanak, de a szülőknek mindenképpen le kell ellenőrizniük a végén az eredményt.

 

Checklist: hogyan mossuk a gyermek fogait?


  • Három év alatti gyermekek esetén használjunk játékokat, alkalmazásokat és más motiváló technikákat.
  • Idősebb gyermekek esetén támaszkodjunk az önmotivációra. Tanítsuk meg nekik, hogy miért fontos, hogy egészségesek legyünk.
  • Fő motívumként használjuk azt az érvet, hogy ha fogat mosunk, egészségesebbé és erősebbé tesszük magunkat.
  • Kerüljük a pénzt, ajándékokat, mint motiváló eszközt.
  • Ügyeljünk arra, hogy mi magunk és gyermekünk is megfelelő minőségű fogkefét és kellemes ízű fogkrémet használjunk (vegyük figyelembe a fluorid tartalmat! Nagyon fontos a fogak számára). Válasszunk különböző ízeket, hogy gyermekünk eldönthesse, neki melyik tetszik a legjobban.

Hírlevél
feliratkozás