Webshop kategóriák

Helyettesíthető-e a fluoridos fogmosás  - Milyen alternatív összetevők léteznek? 

fluoridos_fogmosas.jpg

A fogkrémekben található fluorid elsődleges szerepe, hogy ellenállóbbá tegye a fogzománcot a savakkal szemben. Étkezés után csökken a száj PH-ja, tehát savasabb lesz a környezet, megkezdődik a demineralizáció, ásványi anyagok szabadulnak fel a fogszövetből. Ez egy természetes folyamat, és ha egyensúlyban van a remineralizációval (tehát az ásványi anyagok visszaépülésével), akkor nem okoz problémát.

Hogyan segít a fluoridos fogmosás a fogszuvasodás megelőzésében? 

 

Ha a demineralizáció (tehát az ásványi anyagok kioldódása a fogszövetből) kerül túlsúlyba, akkor elindul a fogszuvasodás folyamata. A fluorid megköti a foszfátot és a kálciumot, a nyál pedig segít semlegesíteni az étkezés utáni savas hatást a szájüregben, valamint segít a kiürült ásványi anyagokat visszaépíteni a fogba. A fluorid azonban folyamatos pótlásra szorul, ezért fontos – de nem pótolhatatlan -összetevője a fogkrémeknek.  

 

Érdekesség, hogy az ivóvíz is tartalmazhat nem hozzáadott, azaz geológiai eredetű fluoridot, illetve mesterségesen is dúsíthatják vele. Mivel természetes vegyületről van szó, egyes növényekben és élelmiszerekben is megtalálható. A fluorid a csontképzésért is felelős, hiánya csontosodási zavarokat okozhat. Hazánkban ritka a hiánya. 

 

Van-e veszélye a fluoridnak?

 

A fluorid ugyan a természetben is előforduló vegyület, azonban az adagolásával vigyázni kell. Túlzott fluoridbevitel, különösen gyermekkorban, fogfluorózist okozhat, ami fehér vagy barnás foltokat eredményez a fogzománcon. Fontos, hogy a fluoridos fogkrémeket a javasolt mennyiségben használjuk. Összefoglalva, a fluorid használata szájápolásban biztonságos és hatékony a fogszuvasodás megelőzésére, ha megfelelő mennyiségben alkalmazzuk. Azonban fontos a túlzott bevitel elkerülése, különösen gyermekeknél. 

 

A homeopátiás kezelések során gyakran javasolják a mentol- és fluoridmentes fogkrémek használatát, hogy elkerüljék az esetleges interferenciát a készítmények hatékonyságával. Ezen irányelvek betartása segíthet abban, hogy a homeopátiás kezelések a lehető legjobban működjenek. 

 

Helyettesíthető-e a fluorid fogmosás során más hatóanyaggal, van-e alternatívája? 

 

Ahogy fentebb említettük a fluorid tartalmú fogkrémek fontos szerepet töltenek be fogaink egészégének megőrzésében, használatuk biztonságos, fogkrémből túladagolni nehéz. Vannak azonban esetek, amikor használata nem javasolt - például homeopátiás készítmények alkalmazása mellett - vagy szimplán csak más hatóanyagot preferál a vásárló, ilyenkor érdemes körbe nézni, hogy milyen alternatív összetevők jöhetnek szóba azok számára, akik fluoridmentes szájápolási termékeket, fogkrémeket keresnek. 

 

KAMILLA:

Terpén, kumarin és azulén tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása van az ínyre. Antibakteriális és gombaölő hatásáról is ismert. 

 

ECHINACEA:

Funkcionális anyagokban gazdag, védi a szájnyálkahártyát afták esetén is.

 

ZSÁLYA:

Erősíti a fogínyt és nagyon hatékony gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik a szájüregben.

 

TEAFA:

Gyulladásgátló, fertőtlenítő tulajdonságokkal, valamint baktérium- és gombaölő hatással.

 

A fenti hatóanyagok különböző módon járulnak hozzá fogaid, és a szájüreged egészségéhez. A Curasept Ecobio termékcsalád erősíti a fogak és az íny természetes védekező képességét. Biotermesztésből származó növényi kivonatokkal megelőzi a plakk kialakulását, fertőtlenít és nyugtat, friss lehelletet biztosít. Ha a fluoridmentes szájápolási termékeket, fogkrémet keresel, érdemes ezekkel a hatóanyagokkal ellátott termékeket bevetni a fogszuvasodás megelőzése érdekében. 

 

A cikk hirdetést tartalmaz

Hírlevél
feliratkozás