Webshop kategóriák

Minden, amit a fogkefédről tudnod kell 2020-ban!

Szájhigiéniai összefoglaló a svájci Curadentől

A szájápolási termékek hosszú utat tettek meg – az első fogkefétől a csúcstechnológiás ultrahangos készülékekig. Ha megnézzük a modern szájápolási technológiákat, elcsodálkozhatunk rajta, hogy ezek az eszközök mennyire hatékonnyá és fejletté váltak, hatalmas segítséget nyújtva nekünk a mindennapi szájhigiénia során. A következőkben feltárjuk a legfontosabb tudnivalókat a szájápolásról az egészségtudatos olvasók számára.

 

Első és legfontosabb: a fogkefe


Ma már jól tudjuk, hogy a fogkefénknek akár manuális, akár elektromos puha, gyengéd és sűrű csomózású sörtékre van szüksége. A sörték a fogkefefejet alkotó szálak. Ha kemények, károsíthatják a fogakat és a fogínyt. A puha sörték gyengédek és nem okoznak kárt, mindemellett a nehezen elérhető területeket is képesek tisztítani. Ha puha és sűrűn csomózott fogkefét választunk és elsajátítjuk a megfelelő fogmosási technikát hosszú távon jelentősen javíthatjuk és megőrizhetjük a fogaink egészségét. A sörték sűrűsége azért is fontos, mert a fogkefék többnyire mechanikai tisztítást végeznek, így minél több és sűrűbben elhelyezett szál dolgozik, annál hatékonyabb lehet a fogmosás.

 

Curaprox CS5460 fogkefe

 

Egy igazán sűrűn csomózott fogkefe esetén (akár a CURAPROX CS 5460) egyetlen fogmosás során akár 2.5 millió tisztító mozdulatot is elérhetünk, ami legalább nyolcszor hatékonyabb, mint egy általános, alacsony sűrűségű fogkefénél. Pusztán a fogkefe sörtéinek számának növelésével, a tisztító hatást tovább tudjuk fokozni!

 

Elektromos vagy manuális fogkefe?


A megfelelő szájhigiénia fenntartása alapvetően puha sörtéjű fogkefével, megfelelő fogmosási technikával és fogközeink fogköztisztító kefével történő tisztításával lehetséges. Azonban az innováció és technológia szerelmesei és leginkább az egészségtudatos fogyasztók gyakrabban fontolóra veszik az elektromos fogkefe vásárlását, mint ideális megoldást a mindennapos fogmosás és a  fogköztisztítás együttes lehetőségére.

Kutatások bizonyították, hogy a szónikus fogkefék 10 % - kal jobban tisztítanak a manuális fogkeféknél és a piacon elérhető legjobb eszközök akár 42 000 tisztító mozdulatot is képesek elvégezni egy perc alatt.

Ha az elektromos fogkefe kefefeje megfelelő dőlésszögű, a sörték puhák és a motoros teljesítmény is elég változatos, akkor páratlan fogmosási élményben lehet részünk.

 

Curaprox Curacurve dőlésszög

 

Azoknak is ajánlott, akik valamilyen okból korlátozottan képesek a finommotoros mozgást igénylő fogmosási folyamat elvégzésére. Szónikus fogkefe használatával kevesebb fizikai mozgatásra van szükség fogmosás közben, a tisztító hatékonyság viszont tökéletes marad.

A fogszabályzót viselők számára is előnyös lehet az elektromos fogkefe használata, hiszen a brekettek és a köztes felületek tisztántartása sok figyelmet igényel. A fogszabályzóhoz érdemes speciális kefefejet választani az elektromos fogkeféhez, lehetőség szerint olyat, amelyik a legjobban tud tisztítani a brekettek között.

 

A CURAPROX kínálatában találhatók olyan kefefejek is, amik kimondottan fogszabályozók, valamint az implantátummal rendelkezők számára nyújtanak nagy segítséget. A kefefej utántöltők külön is rendelhetők.

 

 Curaprox Hydrosonic Easy fogkefe

 

Milyen gyors legyen az elektromos fogkefénk?

 

Az elektromos fogkefék jellemzően nagyjából 1000 és 40 000 tisztító mozdulatot végeznek percenként, gyártótól és modelltől függően. Ne lepődjünk meg, ha nagy eltéréseket találunk a választékban az elektromos fogkefék sebessége közt. Alacsonyabb sebességnél, azaz nagyjából 30 000 tisztító mozdulat alatt a fogkefe megbízható mechanikai tisztító hatással bír, ami a fogak felületének fizikai tisztítását biztosítja.

 

Nagyjából 30 000 tisztító mozdulat vagy pulzálás során viszont már olyan rezgések keletkeznek, mely aktiválja a nyál és a fogkrém keverékét. Ez a keverék sokkal hatékonyabb, és a szűkebb résekbe is könnyebben bejut, mint például a fogközi rések külsőbb éleibe. A CURAPROX-nál ezt a folyamatot hidrodinamikai hatásnak, vagy hidroszónikus tisztításnak hívjuk.

A hidroszónikus tisztítás a fogmosás egy következő szintjét jelenti, nagymértékben növeli a tisztító hatékonyságot, ezért igazán jó befektetés szónikus fogkefét vásárolni, különösen azoknak, akik egészségtudatos életre törekszenek.

 Curaprox Easy szónikus fogkefe

 

Elektromos fogkefe választásnál: fontoljuk meg a kefefej választást.

 

Sok elektromos kefe képes nagy tisztítási sebességet biztosítani, azonban nem mindegyik készülék rendelkezik megfelelő kefefejjel.  Az ideális kefefej választás a sörte minőségről és a dőlési szögről szól.

Egy ideális elektromos fogkefe: kényelmes és atraumatikus: válasszunk hozzá kicsi és puha sörtéjű kefefejet.

Ha az elektromos fogkefe kefefej nem elég sűrűn csomózott és kemény sörtéjű, akkor a fogkefe inkább árt, mint használ a fogaknak, a sörték sérthetik a fogakat, erős abráziós hatást gyakorolva, ami ínyvisszahúzódást eredményezhet.

Ha egy átlagos kemény manuális fogkefe csak egy kicsit károsítja a fogainkat, akkor hasonló kemény fogkefefej egy elektromos fogkefe esetében megsokszorozza ezt a kárt. Néhány elektromos fogkefefej nagyon káros lehet a zománcra nézve, kerüljük tehát a kemény sörtékből és műanyag elemeket tartalmazó fogkefefejeket.

Az ideális elektromos fogkefe kényelmes és atraumatikus használatot biztosít. Válasszunk puha sörtéjű és sűrűn csomózott kefefejet hozzá. Az ilyen kefefejek olyan nehezen elérhető területekre is képesek eljutni, mint például az őrlőfogak hátulja és az első fogak belső oldala.

 

Curaprox Hydrodonic egycsomós kefefej

CURAPROX többet nyújt: egy egycsomós kefefej, mely extrán aprólékos. Éppen azokat a területeket tisztítja, ahol a baktériumok láthatatlanul is jól megbújnak a fogak, a fogszabályozók és drótívek közötti résekben, és az ínyszéli területeken. Szinte elengedhetetlen az implantátumok ápolásához és a szabálytalanul nőtt fogak tisztításához. Ajánlott még a fogfelszín polírozásához.

 

Elektromos fogkefét választasz? Néhány további fontos tanács:

 

Továbbra is használj fogköztisztító keféket!

Habár az elektromos fogkefe helyes használata jelentősen javítja a mindennapi szájhigiéniát, ez még nem elég a tökéletes szájápoláshoz.  A fogközi rések mindennapos tisztítást igényelnek, hiszen ezek a részek jelentik a gyulladás és a fogszuvasodás kiindulási területeit, a megfelelő tisztításukhoz nincs jobb és hatékonyabb eszköz a fogköztisztító keféknél.

 

Curaprox fogköztisztítás

 

Válassz megfelelő fogkrémet! A legtöbb fogkrém olyan káros anyagokat tartalmaz, mint pl az SLS.  Ez egy olyan felületaktív anyag, ami a habzásért felel, a nagymértékű felesleges habzás azonban irritálja a szájnyálkahártyát. Ezt az összetevőt kerülnünk kell.  A CURAPROX kínálatában találhatunk jótékony és gyengéd fogkrémeket, akár az Enzycal fogkrémekről,  akár a természetes, enzimes fogfehérítő BE YOU fogkrémekről, vagy a Black is White termékcsaládról beszélünk.

 

Curaprox Be you fehérítő fogkrémek

 

A megfelelő fogmosási technika elengedhetetlen szónikus fogkefe esetén is, akárcsak a manuális fogkeféknél. Helyezzük a fogkefefejét félig az ínyre és félig a fogakra; szónikus fogkefe esetén ne nyomjuk rá. A fogmosást kezdjük a legnehezebben elérhető helyekkel, az őrlőfogak hátuljával és haladjunk fogról fogra néhány másodpercig időzve minden egyes fogon. Ha befejeztük a fogmosást, nézzük meg, mennyire jól dolgoztunk, ha nyelvünkkel végig haladunk a fogak felszínen, azoknak tükörsimáknak kell lenniük, ha nem azok nem voltunk elég alaposak.

 

 

 

 

Hírlevél
feliratkozás