Webshop kategóriák

Mindenki a fogköztisztító kefékről beszél

Curaprox fogköztisztítás

 

Kedves Alex,

Noha ez a tanács szakembertől származik, mindenképpen kérdezze meg fogorvosát, mielőtt új eszközöket kezdene el használni.

A kérdés nem az, hogy kell-e fogköztisztító kefét használni, hanem az, hogy melyik a megfelelő méretű eszköz számunkra, és hogyan tudjuk a megfelelő technikát alkalmazni. Ezért feltétlenül látogassa meg fogorvosát, hogy segítséget kapjon a megfelelő méretű és típusú fogköztisztító kefe kiválasztásában, valamint a megfelelő fogmosási technikák elsajátításában.

Ezt követően nézzük meg az általános ajánlást a fogköztisztító kefék használatához:

 

Probléma: amikor a természetes lepedék plakká válik


Mint a természetben szinte mindenhol (a levegőben, élelmiszerekben, vagy a bőrön), a szájban is megtalálhatóak különböző baktériumok.
Ezek a baktériumok általában tökéletes egyensúlyban élnek a szánkban. A nyálban vannak bizonyos antibakteriális összetevők, amelyek a normális baktériumflóra fenntartásáért felelősek, amikor viszont a baktériumok egy nedves közegben találkoznak egy kemény felülettel (a fogainkkal), hajlamosak megtapadni ezen a felületen, és elkezdenek egymásra rakódni, rétegeződni.

 

Curaprox fogköztisztítás

Szánkban a baktériumok olyan struktúrákat építenek - szakszóval biofilm – melyek élő szervezetekből felépülő rétegezett képződmények. Ez a biofilm lehetővé teszi a baktériumok védett környezetben való élősködését és szaporodását. Alapvetően a biofilm olyan, mint a baktériumok építkezése a falvakban, városokban – csak éppen ez a fogaink felszínén zajlik.

Amikor a baktériumok a biofilm biztonságában szaporodnak, sok „hulladékot” termelnek. Minél nagyobb és erősebb a biofilm, annál több elhalt baktérium képződik. Ez roncsolja a fogak kémiai egyensúlyát, és fogszuvasodáshoz, kellemetlen lehelethez és mindenféle ínybetegséghez vezet. Ha a biofilm túl vastag és erős, akkor plakknak nevezzük.

 

Hogyan lehet elpusztítani a plakkot?


A biofilm megfelelő eltüntetésének egyetlen módja a fizikai megbontás. A puha sörtéjű fogkefével egyszerűen és kíméletesen tisztíthatja meg a fogait: naponta kétszer, óvatosan és alaposan, elöl és hátul, amíg a fogak tiszták nem lesznek. Amennyiben nem tisztítja megfelelően fogait, akkor felszínükön biofilm marad, tehát a baktériumoknak nem probléma a kolóniák újjáépítése az elkövetkező néhány órában.

 

Curaprox fogköztisztítás

A fogmosás helyett a szájvíz használata sem működik: a biofilm nagyon masszív lehet, tehát a szájvíz hatástalan ellene. Frissességet érezhet a szájában, de ez az érzés csak elfedi azt a tényt, hogy a biofilm még mindig ott van és a baktériumtelep egyre erősebbé válik. Ugyanez vonatkozik a rágógumikra: elfedi a rossz szájszagot, de a baktériumtelepek még mindig ott vannak. Ahhoz, hogy megszabaduljon a plakktól fogkefével meg kell bontania azt- nincs más lehetőség.

A fogkrém szintén fontos szerepet játszik a plakk leküzdésében: a biofilm elpusztul a mechanikus tisztítástól, majd a fogkrém segít fokozni a természetes védelmet (mivel fluoridot tartalmaz, de ez egy másik történet). A fogkrém önmagában azonban szintén nem működik.

 

A lerakódás a fogközökben bújik meg


A hagyományos fogmosással csak a fogak elülső részét lehet megtisztítani. A megfelelő technikával el tudja érni az elülső és a hátulsó részeket is, viszont a fogak közötti réseket- interdentális rést- egyetlen hagyományos kefe sem éri el.

Mindenkinek vannak interdentális rései, de mivel a nyelv nem elég vékony ahhoz, hogy be tudjon jutni oda, így könnyen azt gondolhatja az ember, hogy neki ilyen biztosan nincs. Amennyiben használt már fogpiszkálót, feltűnhetett, hogy mégis csak van.

 

Curaprox fogköztisztítás

 

A fogközi rés a legjobb hely a biofilm számára: általában zavartalan és tele van számára hasznos tápanyagokkal, így könnyedén felhalmozódhat. Tehát még a rendszeres fogmosás mellett is könnyedén felhalmozódhat a lepedék az interdentális térben, így ezt a területet kiemelt fontosságú tisztítani.

 

A fogközi tér tisztítása: fogselyem vs. fogköztisztító kefe


A fogközi tér tisztításának kétféle módja van: fogselyem és fogköztisztító kefék. A legfrissebb tanulmányok szerint az interdentális kefék szignifikánsan hatékonyabbak és kevésbé agresszívek, mint a fogselyem. A fogorvosok arra is rámutatnak, hogy a fogselyem ínybe vághat és károsíthatja azt, míg a fogköztisztító kefe ezt nem teszi meg. Néhány helyen azonban csak a fogselyem biztosítja a hozzáférést, ezt fogorvosa jelzi, ha szükséges.

A fogköztisztító kefék a fogak közötti biofilm struktúráit bontják meg. Általában elegendő egy egyszerű be-és ki-mozgatás. A kefét ezután le kell öblíteni folyóvíz alatt és újra felhasználható.

A fogselyemmel ellentétben az interdentális keféknek sörtéje van, amelyek minden térbe bejutnak, és eltávolítják a felhalmozódott plakkot. Ez hatékonyabbá teszi őket, mint a fogselymet.

 

Curaprox fogköztisztítás

Különböző méretű interdentális terekhez különböző méretű fogköztisztító kefére van szükség. Győződjön meg arról, hogy fogorvosa a megfelelő méretet választotta ki és le is tesztelte őket a bemérést követően. Előfordulhat, hogy a száj különböző részein különböző nagyságú rések vannak: például az első fogakat vékonyabb kefével, míg a hátsó fogakat vastagabb kefével tudja megtisztítani.

Fontos, hogy kövesse a fogorvos ajánlásait az interdentalis mérésre vonatkozóan. A túl kicsi kefével történő tisztítás hatástalan lehet - a sörték nem fogják eltávolítani a felhalmozódott lepedéket. Ha a kefe túl nagy, akkor nem fog beférni és szintén hatástalan. Szerencsére elég tág a paletta, így biztosan megtalálja a megfelelő méretet.

 

Mit kell figyelembe venni, amikor kiválasztják a megfelelő kefét


Mivel a fogköztisztító kefék a fogak közötti résben mozognak, óvatosan kell kiválasztani a méretet, hogy elkerüljék a sérüléseket és az ezzel járó kellemetlenségeket. A legjobb, ha felkeresi fogorvosát, hogy mérje be az interdentális teret. Minden fogorvosnak van egy megfelelő eszköze, amely segít pontosan bemérni az interdentális teret, majd ennek alapján ad egy méretben megfelelő fogköztisztító kefét, amit utána haza is vihet.

 

Curaprox fogköztisztítás

Érdemes már a rendelőben kipróbálni a keféket, hogy a fogorvos vissza tudja ellenőrizni, hogy a megfelelő méretet mérte-e be, illetve megtanítja a pontos használatát is. Nyugodtan tegyen fel kérdéseket és ismerje meg a terméket, mielőtt hazaviszi őket.

Egyesek vérzést tapasztalnak, amikor először használják a fogköztisztító keféket: ez annak a jele, hogy az íny gyulladásban van. Örüljön, hogy időben kiderült és ne aggódjon: ha egyszer megbontja a biofilmet a fogai között, az ínygyulladás megszűnik és nem lesz vérzés. Amennyiben a vérzés továbbra is fennáll, forduljon fogorvosához.

 

Mit kell elkerülni?


Ne diagnosztizálja magát, ne mérje be a saját interdentális réseit. A fogköztisztító keféket egy szakembernek kell kiválasztania, aki szakszerűen tudja értékelni a beméréseket. Sokféle fogköztisztító kefe létezik, de ne az alapján válasszon, hogy tetszik -e a csomagolás vagy sem.

Ne cserélje le a fogkefét a fogköztisztító kefére. A fogközi tisztítás a fogmosás kiegészítéseként szolgál, és nem helyette van. A helyes, rendszeres fogmosás továbbra is elengedhetetlen: puha kefe, finom körkörös mozgások elől és hátul, nem időre, hanem tisztaságra, naponta kétszer.

 

+1: Kerülje a magas szénhidráttartalmú ételeket


Általában jó ötlet elkerülni a magas szénhidráttartalmú, magas cukortartalmú ételeket, mivel ez csökkenti a nyál elválasztását. A baktériumok jobban szaporodnak cukrok közelében, tehát ne adjon nekik lehetőséget.

Ha cukorbetegség vagy immunrendszeri problémája van, akkor vigyázzon a szájhigiénára és az interdentális területekre. Az alacsony immunválasz gyengíti az íny állapotát a fogain már található baktériumok elleni küzdelemre, így az ínyek fogékonyabbak lehetnek a gyulladásokra.

Hírlevél
feliratkozás