Webshop kategóriák

Szájápolási tévhitek

Szajapolasi tevhitek_675-400.png

Mint az élet minden területén, a szájhigiénia esetében is rengeteg hamis információval találkozunk. Ezek a szájápolási tévhitek azonban akár a fogaink elvesztésébe is kerülhetnek, úgyhogy ideje megismernünk őket!

 

"Nem fáj, nem vérzik = nincs probléma." HAMIS

Sem a parodontitis (fogágygyulladás), sem a kellemetlen lehelet nem jár fájdalommal, és a fogszuvasodás is fájdalom nélkül kezdődik. Ezért képes a gyulladást és fogszuvasodást okozó plakk hónapokon vagy akár éveken keresztül észrevétlenül kifejteni romboló hatását a kritikusnak számító ínyszélnél és a fogak közötti résekben.

"Fluorid napi használata teljes védelmet nyújt." HAMIS

A fluorid csak az egészséges fogak felszínét védi meg a fogszuvasodástól. A fluorid nem akadályozza meg az ínyvérzést és a fogak elvesztését.

"A családban gyakori a rossz fogazat – nem tehetek ellene semmit." HAMIS

Az egyik legáltalánosabb szájápolási tévhit. A fogszuvasodás és a parodontitis ugyanis nem öröklődő betegségek. A megfelelő szájápolás jó alapot nyújt ahhoz, hogy fogaink egészségesek maradjanak még akkor is, ha igazolt a genetikailag romlékony fogazat.

"Majd egyedül megtanulom." LEHETETLEN

Senki nem képes önmagától változtatni a rosszul beidegződött szokásokon. A fogászati szakember (fogorvos vagy szájhigiénikus) képes megmutatni a megfelelő módszert a rossz szokások korrigálására. Ők személyre szabottan tudják ajánlani a leghatékonyabb eszközt.

"A kellemetlen lehelet a gyomorból jön." HAMIS

A dohány, kávé, fokhagyma, hagyma, stb. kivételével a rossz szájszag a fogak közötti résekből, a fogpótlások alól, az ínytasakból és a nyelv felszínéről ered, ahol a plakk baktériumok elbomlanak.

"Fogmosás helyett jobb az öblögetés." HAMIS

Káros tévhit, hiszen egyetlen öblögető sem képes önmagában eltávolítani a plakk baktériumokat. Kizárólag a rendszeres, alapos kézi tisztítással érhető el a hosszú távú védelem. Ez különösen igaz az ínyszélnél (fog és az íny találkozásánál) és a fogak közötti rések esetén. Ez utóbbi a rést pontosan kitöltő fogköztisztító kefével tartható tisztán.

"3 perc, naponta 3x – ennyi elég." HAMIS

Jó tanácsként terjedő szájápolási tévhit. Nem az számít, hogy milyen gyakran, hanem hogy HOGYAN.  A cél elérése az, hogy a fogak minden oldalról tiszták legyenek, elsősorban a precizitás és a megfelelő tisztítóeszköz a legfontosabb.

"A tökéletes szájhigiénia – lehetetlen." HAMIS

A tökéletes szájhigiénia csak akaraterő kérdése. Ha szeretnéd - fogorvos és szájhigiénikus segítségével – Te is elérheted, hogy szád és fogaid is egy egész életen át egészségesek legyenek.

„A fogaknak három tisztítandó felülete van.” HAMIS

Egy fognak 5 db felülete van, a másik fog felé nézőkkel együtt. A nehéz tisztíthatóság miatt ezeken a területeken kezd el leggyakrabban kialakulni a fogszuvasodás, mert a fogkefe nem fér hozzájuk. Éppen ezért ezeket a területeket fogköztisztítóval, illetve fogselyemmel ajánlott tisztítani!

 

 Forrás: tokeletesszajapolas.hu

Hírlevél
feliratkozás