Webshop kategóriák

Afta nyáron - miért jelenik meg gyakrabban a forró napokban?

A nyár a hosszú nappalokról, napsütéses órákról, a strandolásról és pihenésről szól, de sokan tapasztalják, hogy ebben az időszakban az afta kialakulása is sokkal gyakoribbá válik. Vajon mi állhat e mögött és hogyan tudjuk elkerülni? Nézzük át a legfontosabb tényezőket!

 

ajak_vedelme_afta_05.jpg

 

1. Kiszáradás:

 

Amikor a napsütéses órák száma megnő, sokan hajlamosak megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról. Miért is olyan fontos ez, és hogyan befolyásolhatja az afta kialakulását?

 

  • A száj természetes védelme:

 

A nyál nem csupán egy "közönséges" folyadék. Sokkal több annál: védelmet nyújt a káros baktériumok és vírusok ellen, és segít fenntartani a száj természetes pH-értékét. Amikor nem iszunk elég vizet, a nyáltermelésünk csökkenhet, ami gyengíti ezt a védelmi vonalat.

 

  • Kiszáradt száj - a baktériumok paradicsoma:

 

A csökkenő nyáltermelés és a száj kiszáradása ideális környezetet teremt a baktériumok számára. Ezek a baktériumok nem csak rossz leheletet okozhatnak, hanem hozzájárulnak a szájüregi problémák, így köztük az afta kialakulásához is.

 

  • A száj belsejének épsége:

 

A megfelelő hidratáltság fenntartja a száj épségét. Amikor a száj kiszárad, a nyálkahártya sebezhetővé válik, ami irritációhoz és sérülésekhez vezethet – ezáltal kiváló talajt biztosít az afta kialakulásához.

 

ajak_vedelme_afta_02.jpg

 

Hogyan előzhetjük meg?

 

  • Figyeljünk a rendszeres folyadékbevitelre: még ha nem is érezzük magunkat szomjasnak, fontos legalább 2-3 liter vizet fogyasztani, különösen a forró napokon.
  • Kerüljük az irritáló italokat: A túl cukros vagy savas italok, mint a szénsavas üdítők és az alkohol további irritációt okozhatnak.

 

2. UV Sugárzás:

 

Miért káros az UV sugárzás az ajkaknak?

 

  • Érzékeny Terület: Az ajkak és a száj belseje sokkal érzékenyebb a környezeti hatásokkal szemben, mint a bőrünk többi része, ugyanis vékonyabb, kevesebb pigmentet tartalmaz, és idegvégződésekben rendkívül gazdag.
  • Repedések és Sérülések: A túlzott UV sugárzás hatására az ajkak kiszáradhatnak és berepedezhetnek. Ezek a repedések és sérülések pedig ideális környezetet biztosítanak a káros baktériumok és vírusok számára, beleértve az afta kialakulásáért felelős tényezőket.

 

ajak_vedelme_afta_03.jpg

 

Mit tehetünk a védelem érdekében?

 

  • Ajkak Védelme: Használjunk UV-szűrős ajakbalzsamot vagy ajakvédőt, amely magas faktorszámú napvédelmet biztosít.
  • Kerüljük az erős UV-sugárzást: a déli órákban tartózkodjunk inkább árnyékos területen (általában 11:00 és 15:00 között), amikor a napsugárzás a legerősebb.
  • Viseljünk Kalapot: Egy széles karimájú kalap nemcsak az arcunkat és a szemünket védheti, hanem az ajkainkat is.

 

Mit tegyünk, ha már kialakult az afta?

 

Válasszunk kiváló minőségű készítményeket a fájdalom enyhítésére és a gyógyulás elősegítésére. A Curasept Afterapid termékek a bennük lévő összetevőknek köszönhetően egyaránt csillapítják a fájdalmat és gyorsítják a gyógyulás folyamatát. Az Afterapid öblögető, és spray akár nagyobb területi érintettség esetén is képes felvenni a harcot az aftával.

 

Fontos megjegyezni, hogy egyénenként változhat az afta kialakulásának gyakorisága. Az afták előfordulásának szezonális változásai kapcsolódhatnak a hőmérsékleti változásokhoz, az UV-sugárzás mértékéhez és az étrend változásaihoz is egyaránt. Minden esetben fókuszáljunk a megelőzésre, ha pedig már kialakult a probléma, forduljunk bizalommal az Afterapid termékekhez a gyors és hatékony eredményért.

Hírlevél
feliratkozás