Webshop kategóriák

Hogyan támogasd gyermekedet a helyes szájápolás útján?

BracesJourneyCover-2048x1365.jpg

Nézzük meg, mire számíthatsz és hogyan támogathatod gyermeked fogápolási rutinját a fogszabályozó kezelés alatt!

 

A gyerekek számára a fogszabályozó viselése olyan, mintha egy utazásra indulnának: új dolgok történnek a szájukban, így kétségek és kérdések merülhetnek fel. Szerencsére a szüleik mellettük vannak, hogy segítsék őket ebben a folyamatban. Készen állsz, hogy bátorítsd gyermekedet ebben?

 

Ismerjük meg együtt a gyerekek fogszabályozásának alapjait és azt, hogyan támogathatod őket ez idő alatt fogaik egészségének megőrzésében.

 

Mi is pontosan a fogszabályozás?

 

Amikor eljön az idő, hogy a fogakat sorba rendezzük és a megfelelő helyre kerüljenek, fogszabályozó eszközökre van szükség. A fogszabályozó a legismertebb ilyen eszköz, de nem ez az egyetlen lehetőség. A fogszabályozó készülékek lehetnek rögzítettek vagy kivehetőek; egyeseket az állkapocs hibás helyzetének elmozdítására használnak; egyeseket a rossz szokások, például a hüvelykujjszopás megfékezésére; másokat pedig azért alkalmaznak, hogy helyet biztosítsanak egy maradó fog előtöréséhez.

 

Minden készüléket meghatározott ideig kell viselni, a fogszabályozó orvos által javasoltak szerint. Sok esetben, nem csak egy fogszabályozási megoldást javasolhat a fogorvos - a különböző fogszabályozó kezelések különböző mértékű előnyökkel járhatnak, ezért fontos, hogy mindent átbeszéljetek és gyermekeddel együtt dönts! A fogszabályozó orvos általi rendszeres (gyakran havi rendszerességgel történő) ellenőrzésre is szükség van a fejlődés megfigyelése és szükség esetén a kezelés módosítása érdekében.

 

Stocksy_txpb5047058ctK300_Medium_2889021-480x720@2x.jpeg

 

Mikor érdemes felkeresni fogszabályozó szakorvost?

 

A fogszabályozó orvosok speciális fogorvosok, akiknek fontos szerepük van: segítenek abban, hogy gyermeked fogai a megfelelő helyre kerüljenek, ami megkönnyíti a későbbi szájápolásukat és megelőzi a beszéddel, a harapással, vagy a rágással kapcsolatos későbbi problémákat. A gyermekkorban végzett vizsgálatokra általában 8 és 14 éves kor között kerül sor, ugyanis ekkor veszítik el a gyerekek a tejfogaik nagy részét és ekkor jelennek meg a maradó fogaik.

 

"Egy fogszabályozási vizsgálat akkor is ajánlott, ha azt veszed észre, hogy gyermekednek problémái vannak a rágással, harapással, beszédhibája van, csikorgatja a fogát vagy ha hajlamos a szájon át történő levegővételre."

 

Egy rutin fogorvosi látogatás után, az orvos javasolhatja, hogy egyeztessetek időpontot egy fogszabályozó szakemberrel. A fogszabályozó szakorvos a fog- és állkapocsrendellenességek felismeréséért, megelőzéséért és kezeléséért felelős. Bár gyakran csak esztétikai kezelésnek tekintik, a fogszabályozás valójában sokkal több ennél, hiszen számos fontos előnnyel jár gyermeked hosszú távú fogászati és általános egészségi állapota szempontjából is. Ha a fogszabályozási hibákat (mint például ferdén álló fogak, keresztharapás, stb.) nem kezelik szakszerűen, az további károsodáshoz, vagy akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

 

Stocksy_txpb5047058ctK300_Medium_2918289-720x480@2x.jpeg

 

Hogyan segíthet a fogszabályozó orvos gyermekednek?

 

A megfelelően beállított fogak és állkapocs - amit hivatalosan "tökéletes mosoly"-nak neveznek - a száj egészségének és az általános jólét egyik alappillére. A ferdén álló fogakat nehezebb tisztítani, egyenetlenül és könnyebben kopnak és az ínynek nagyobb esélye van a betegségek kialakulására. Éppen ezért, a fogszabályozás segíthet elkerülni a jövőbeli bonyolultabb fogászati problémákat - és ráadásul kevesebbe is kerülhet, mint az esetlegesen szükséges helyreállító kezelések.

 

De ez nem csak a száj egészségéről szól! A "jó harapáshoz" más funkciók is kapcsolódnak: a helyes harapás és rágás, ami hatással van az általános táplálkozásra; a megfelelő artikuláció, ami a beszéd tisztaságát jelenti; valamint az arc és a testtartás helyes fejlődése.

 

A sorba rendezett fogak így járulnak hozá, hogy gyermeked jól érezze magát a bőrében:

🦷 Megelőzi a bonyolultabb fogászati problémákat, különösen hosszú távon.

🦷 Lehetővé teszi az alaposabb tisztítást, ami hozzájárul a jobb szájhigiénia eléréséhez.

🦷 Tisztább, érthetőbb beszéd.

🦷 Javítja a gyermek önbizalmát.

🦷 Biztosítja a helyes harapást és rágást.

🦷 Az arc és a testtartás helyes fejlődését segíti elő.

 

A jó szájápolási rutin kialakítása kulcsfontosságú, amikor gyermeked fogszabályozót visel.

 

BracesJourney-small-illustration-720x480@2x.png

 

A fogszabályozó kezelés alatt az egyik dolog, amiben igazán támogathatod gyermeked, az a szájápolási rutin kialakítása. A helyes és alapos szájhigiénia valóban segít abban, hogy gyermeked minél rövidebb ideig viseljen fogszabályozót, ráadásul hozzájárul az egészségesebb eredményekhez - fontos, hogy ennek mindig tudatában legyetek!

 

A fogszabályozó felhelyezése előtt, célszerű egy professzionális tisztításon részt venni- az erre legideálisabb időpont kiválasztásában a szakorvos tud segíteni. A legjobb, ha gyermekeddel a kezelés megkezdése előtt néhány hónappal felkeresitek a fogorvost, hogy eligazítást adjon a megfelelő tisztítási technikákról és a szükséges eszközökről. Ezáltal kevésbé lesz a folyamat megterhelő, hiszen a fogszabályozó felhelyezése után rengeteg más változás is bekövetkezik.

 

Azon a napon, amikor gyermeked megkapja a fogszabályozót - és azután is - a fogainak igazán tisztának kell lenniük. Mindig győződj meg róla, hogy étkezés után mind a normál, mind a fogköztisztító fogkefével alaposan megmossa a fogait és fogközeit.

 

A fogszabályozó kezelés ideje alatt, a jó szájhigiénia fenntartása a szokásosnál kicsit nehezebb lehet: a szájban most sok új zug és rés van, amelyek ideális helyei lesznek az apró ételmaradékok és baktériumok megtapadásának. Te is támogathatod gyermekedet a szájápolásban azzal, hogy példát mutatsz, azaz Te is mindig naponta kétszer fogat mosol és gondoskodsz arról, hogy gyermekeid tudják, hogy ez a család minden tagjára vonatkozó általános szabály.

 

Hogy összefoglaljuk a legfontosabb részeket, íme egy kis segítség a fogszabályozót viselő gyerekek optimális tisztítási rutinjáról:

 

  • Alapos általános tisztítás. A Curaprox Kids fogkefékhez hasonló gyermekfogkefe használatával felkeltheted gyermeked figyelmét - és az 5500 sörtével ellátott kefefej szuperpuha szálakkal segít a hatékony tisztításban, minimális erőfeszítéssel. Ha gyermeked ráérez a helyes használatra, akkor egy elektromos fogkefe, például a Curaprox kiemelkedő terméke, a Hydrosonic Pro szónikus fogkefe használata egy másik izgalmas lehetőség lehet!

 

  • Tartsátok tisztán a szűk helyeket! A fogköztisztító kefék, a fogkefék számára elérhetetlen helyek megtisztításával fejezik be a napi munkát: a fogközi rések, valamint a belső és külső ívek tisztítására használhatók. Mindig tartsd szem előtt a 70/30-as szabályt - a fogkefével a fogak felületének csak 70%-át tudod alaposan megtisztítani, míg a fogköztisztító kefékkel pedig a maradék 30% tisztítható meg hatékonyan. A fogköztisztító kefe tehát, nem csak egy szép kiegészítő, hanem a helyes szájhigiénia szerves részét képezi.

 

  • A precizitás a kulcs! Egy egycsomós fogkefe, mint például a Curaprox CS 1006 vagy CS1009, segíthet gyermekednek a precíziós tisztításban az íveken és a brekettek körül. Ha gyermeked az elektromos fogkefét részesíti előnyben, akkor a Hydrosonic Pro fogkeféhez is létezik egycsomós kefefej a precíz tisztításhoz.

 

  • A rendszeres fogmosásra való motiválásban nagy segítség lehet, ha változatos ízű fogkrémeket kínálunk a gyermekeknek. A kisebb gyermekek számára a Kids fogkrémek egész sora létezik különböző fluoridtartalommal és frissítő ízekkel. Nagyobb gyerekek esetén kipróbálhatjátok a Be you fogkrémeket, amelyek számos érdekes ízben és izgalmas, élénk színű tubusokban kaphatóak. Ne feledd - különösen a fogszabályozó készülékekkel ellátott fogak tisztításakor olyan fogkrémet kell választani, amely nem tartalmaz agresszív felületaktív anyagokat.

 

  • A Curaprox Ortho készlet mindent megad ahhoz, amire a fogszabályozóval ellátott száj frissen és tisztán tartásához szükségetek van. Utazásokhoz ajánlott, a praktikus Pocket szett, ami minden olyan szükséges eszközt tartalmaz, hogy gyermeked a fogait mindig gond nélkül tisztán tudja tartani.

 

 

Hírlevél
feliratkozás