Webshop kategóriák

Miért kell a fogszabályzót és a körülötte lévő területet is feltétlenül tisztítani?

preview-curaprox-Girl-02_-2048x1395.jpg

Kétségtelen, hogy a fogszabályozás jót tesz a fogaknak. A görbe fogakat nehezebb tisztítani, egyenetlenül kopnak és hajlamosabbak a szuvasodásra és az ínybetegségek kialakulására. A "jó harapás" emellett segít a helyes rágásban és harapásban, a megfelelő artikulációban, sőt, hozzájárul az arcszerkezet és a testtartás fejlődéséhez is.

 

Bár a fogszabályzó segíthet Neked a szépen igazított fogak elérésében, de bizonyára szeretnéd azt is, hogy a fogszabályzó levétele után is egészségesek és szuvasodásmentesek legyenek fogaid, ami azt jelenti, hogy helyes tisztításukat és ápolásukat saját kezedbe kell venned! Fogszabályozó orvosod megmutatja Neked a helyes tisztítás és ápolás módját - a későbbiekben ez pedig már a Te feladatod lesz!

 

A szájban lévő idegesítő drótok és brekettek miatt ez egy kis extra erőfeszítést igényelhet. De ha egyszer megérted az okokat és a módszert, ez egyszerű és természetes részévé válik a napi rutinodnak!

 

Hogyan lesz a (jó) biofilmből (rossz) plakk

 

Mint mindenhol máshol a természetben, a szádban is mindig jelen vannak baktériumok. A fogaid mintegy 700 különböző baktériumfajnak adnak otthont, amelyek biofilmnek nevezett struktúrákat hoznak létre. Ez a biofilm fontos szerepet játszik a száj egészségének megőrzésében és a megvédi a fogakat az eróziós savaktól.

 

article-illustration11-720x250@2x (1).png

 

Ez a biofilm azonban azt is jelenti, hogy a baktériumok védett környezetben élnek és szaporodnak, ami megkönnyíti számukra, hogy sok lepedéket termeljenek. Minél nagyobb és erősebb a biofilm, annál tovább tudnak szaporodni. Ez a lepedék felborítja a fogak kémiai egyensúlyát és fogszuvasodáshoz, rossz lehelethez és mindenféle ínybetegséghez vezet. Amikor a biofilm túl vastaggá és erőssé válik, fogkőnek nevezzük.

 

A fogszabályzó tökéletes helyet teremt a lepedék felhalmozódásához.

 

Ha nem tartod kordában a lepedéket, az különböző fogászati kihívásokhoz vezethet. Elhúzódhat a fogszabályozó viselése, vagy a fogszabályozó eltávolítása után olyan kedvezőtlen utókezelési problémák jelentkezhetnek, mint a fogszuvasodás, a fogak elszíneződése, vagy demineralizációja.

 

Ortho_Technical_Illustrations_final_Ortho_Technical_Illustration_-17-450x315@2x.png

 

A fogak lehetnek természetesen kuszák, ami már a tisztításukat is kihívássá teszi. A fogszabályzó viselése még bonyolultabbá teszi a dolgot a további zugok, drótok és brekettek miatt. De ne aggódj, itt a megfelelő technika, hogy a fogszabályzó viselése közben is igazán tisztán tartsd a fogaidat.

 

Szüntesd meg a plakkot kíméletesen ortho szájápolási eszközökkel

 

Természetesen az a célunk, hogy megelőzzük a fogakon, az ínyszélen és a fogközökben lévő lepedék felhalmozódását. A biofilm lebontásának egyetlen módja, ha fizikailag megbontjuk a szerkezetét, így sajnos semmilyen rágógumi vagy szájvíz nem fogja ezt a feladatot elvégezni helyetted!

 

A baktériumok felhalmozódásának megakadályozásához a fogkefe mechanikus hatására van szükség, valamint a megfelelő fogmosási technikára - beleértve a fogközök tisztítását, valamint a fogszabályzó körüli és a fogszabályzókon végzett precíz tisztítást. A Curaprox kefék és egyéb készülékek széles választékának napi és alapos használata a legjobb módja annak, hogy fogszabályzód és fogaid kifogástalanul tiszták maradjanak.

 

A legnagyobb területek megtisztításával kezdjük a folyamatot

 

A baktériumok jól érzik magukat a meghitt, rejtett helyeken, például ott, ahol az íny a fogakhoz simul. Ezért először az ínyszélre összpontosíts, majd a fogszabályzó szabadon fekvő részei körül használd fogkefédet. Ne felejtsd el, hogy a "minél keményebb, annál jobb" technika nem vonatkozik a fogaidra, így nagyon fontos a helyes technika alkalmazása. Tehát nem súrolással akarunk megszabadulni a biofilmtől, hanem egyszerűen csak gyengéd mozdulatokkal, nyomás nélkül akarjuk megszüntetni.

 

Ha a tisztítás hatékonyságának drasztikus növelésére vágysz, akkor próbáld ki a Hydrosonic pro power kefefejet, amelyet kifejezetten a fogszabályozóval, implantátumokkal, érzékeny zománccal és ínybetegséggel küzdők számára fejlesztettek ki. Hidrodinamikus hatásának köszönhetően hatékonyan megbolygatja a lepedéket - és nemcsak a legjobban kitett területeken, hanem a résekben, az ínyszél mentén és a fogközök bejárataiban is!

 

article-illustrations-02-450x301@2x.png

A Hydrosonic pro készülékkel történő fogmosáshoz válaszd ki az egyik legmagasabb fokozat egyikét és a kefefejet enyhén döntsd az íny felé. Lassan haladj fogról fogra, körkörös oda-vissza mozdulatokkal, szinte semmilyen nyomást nem alkalmazva! Folytasd így tovább a fogak és a fogszabályzó összes külső felületének tisztítását.

 

Ha jobban kedveled a manuális fogkeféket, akkor használd a Curaprox CS 5460 ortho fogkefét, amelyet kifejezetten fogszabályozót viselők számára terveztek. A kefefejen 5460 szál található, amelyek középen kissé rövidebbre vannak vágva, hogy tökéletesen illeszkedjenek a brekettekhez, ezzel hatékonyabb tisztítást eredményezve.

 

Bármelyik fogkefét is választod, ne feledd, hogy ezek a lépések a tisztítás alfája és omegája!

 

article-illustrations-01-450x300@2x11.png 

Kezdd a fogszabályzó feletti ínyvonal és a felső fogak területének tisztítását apró, gyengéd körkörös mozdulatokkal. Helyezd a fogkefét körülbelül 45 fokos szögben az ínyvonal felé és félig a fogakra, félig az ínyre.

 

article-illustrations-03-331x450@2x (1).png

Ezt követően először a brekettek tetejét, majd pedig az alját tisztítsd meg! Haladj végig a fogak és a brekettek mentén a fogkefével és tartsd a 45 fokos szöget ügyelve arra, hogy elkerüld a vízszintes mozgásokat!

 

article-illustrations-12-331x450@2x (1).png

Most tisztítsd meg az egész területet a fogak közepén, a fogszabályozók helyén. Ne feledd, hogy a megfelelő fogmosás nem csak a fogak elülső és felső részére terjed ki, hanem a hátsó fogakra és a hátsó ínyvonalra is!

 

Precíziós tisztítás

 

Miután a fogmosás nagy részét már elvégezted, próbáld ki az egycsomós fogkefénket is, hogy még precízebben tudd megtisztítani a fogszabályzó legtrükkösebb részeit is!  Az egycsomós fogkefe egyedi formájának köszönhetően, olyan területeket érhetsz el, amelyeket a hagyományos fogkefék esetleg kihagynának. Ezek a fogkefék nemcsak a nehezebben hozzáférhető helyek és az ínyszél tisztítására kiválóak, hanem maguknak a fogszabályozóknak a hatékony tisztítására is. Ide tartoznak a brekettek és drótok, de még a kivehető fogszabályozók is.

 

article-illustrations-04-331x450@2x (1).png

 

Kezdd a fogínyszél körüli precíziós tisztítást a Hydrosonic pro egycsomós fogkefével vagy a manuális Curaprox CS 1009 egycsomós fogkefével. Mindkettőt úgy tervezték, hogy kifejezetten ott tisztítson, ahol a baktériumok jól elrejtőznek: a fogak közötti résekben és az ínyszél alatt.

 

Kiválóan alkalmasak az ínyszél tisztítására akkor is, ha a fogszabályzó magasan van a fogakon. Csak fogról fogra haladva, kis fel-le mozdulatokkal és nyomás nélkül használd.

 

A Curaprox CS 708 implantát/ortho fogkefével ott tisztítsd meg a fogszabályzó körüli területeket, ahol a tisztítás különösen nehézkes!

 

article-illustrations-05-450x301@2x.png

 

Rugalmas és hajlítható fejének köszönhetően alkalmas:

 

  • a fogínyszél tisztítására
  • a brekettek és a drótok körül
  • a lingualis rögzített fogszabályozó készülékek minden típusa körül (amikor fogszabályozó csak a fogak belső oldalára van felrögzítve)

 

Curaprox CPS 14&18 fogköztiszító kefék

 

Helyezd a fogköztisztító kefét a drót mögé és óvatosan mozgasd fel és le. Tisztítsd meg a brekettek mindkét oldalát, többször megismételve.

 

Ortho_Technical_Illustration-upravene-450x301@2x.png

 

Használd a kúp alakú Curaprox CPS 14 fogköztiszító kefét, amelyet kifejezetten, a drótok mögött és a brackettek között történő tisztításra terveztek. Ha a fogak közötti rések nagyobbak, akkor a CPS 18 fogköztisztító kefénk használatát javasoljuk, mely normál alakú és még hosszabb szálakkal rendelkezik.

 

Ezeket a keféket mindig a fogíny szélétől a fog széle felé helyezd be, különben megsérülhet az íny!

 

Tisztítsd meg a fogak közötti részt

 

A hagyományos fogkefék nem érik el a fogak minden felületét, így 30%-uk tisztítatlan marad. Ezért az alapos tisztítás érdekében ne feledd, a fogköztisztító kefék használatát! Ez különösen fontos, ha fogszabályzóval rendelkezel, mert a mozgó fogak új tereket teremthetnek a baktériumoknak, amelyek szeretnek háborítatlanul élni. Az fogköztiszító kefék használata segít csökkenteni a szuvasodás kockázatát, mivel ez általában ezekben a szűk fogközökben kezdődik. Ne hagyd ki tehát a fogközök alapos megtisztítását!

 

Ha még sosem használtál fogköztiszító kefét, akkor mutatjuk, hogy hogyan kezdd el:

 

  • Méresd be a fogközöket fogorvosoddal
  • Szerezz be olyan fogköztisztító kefé(ke)t, amelyek megfelelnek a fogközök méretének (ne feledd, hogy fogszabályozó viselése miatt, ezek a méretek folyamatosan változnak, ahogy a fogaid az új helyükre kerülnek).
  • Kezdd el naponta tisztítani fogközeidet

 

article-illustrations-07-450x301@2x.png

 

 A Curaprox CPS 07 prime start jó választás lehet kezdésnek, mivel a legszűkebb helyek megtisztítására is alkalmas. Minden fogköztisztító kefénk hatékony megelőzést nyújt a gyulladások és a rossz lehelet ellen. Egyetlen tisztító mozdulat elegendő - egyszer be, egyszer ki, és kész!

 

Keresd meg a Neked legmegfelelőbb behelyezési szöget, majd finoman csúsztasd végig a kefét a fogközben, majd húzd ki. Ügyelj arra, hogy minden résre összpontosíts, beleértve a hátul lévőket is! Kezdetben ijesztőnek tűnhet ez a folyamat és az ínyed az első 4-7 napban vérezhet. Ha azonban hozzászokik, a vérzés megszűnik.

 

Egyéb hasznos segítők

 

Most, hogy már a fogaid és fogszabályzód tökéletesen tiszták, íme egy kis kényeztetés - különösen a fogszabályzó viselésének első hetében: a Curaprox Ortho wax! Ez a viasz akkor jön jól, ha úgy érzed, hogy a fogszabályzó egyes részei irritálják az ajkaid, az arcod vagy az ínyed. Csak vidd fel a viaszt a brekettre, vagy a drótra és védd meg az ínyed a sérülésektől.

Fogj egy kis darab viaszt, melegítsd fel az ujjaid segítségével és nyomd rá a problémás területre. Győződj meg róla, hogy a fogszabályzó száraz, különben a viasz nem fog megtapadni. Evés előtt távolítsd el!

 

Editorial_Travel-set_Ortho_blue_73360738_002-450x299@2x.jpg

 

Ha olyan praktikus készletet keresel, amely segít tisztán tartani fogszabályzódat és fogaidat még útközben is, akkor válaszd a Curaprox Ortho Travel készletet. A szett tartalmazza a CS 5460 ortho utazófogkefét, egy mini "Be you" fogkrémet, 3 különböző fogköztisztító kefét és egy praktikus duó tartót a fogköztisztító kefékhez. Mindez egy kicsi és elegáns tokba csomagolva, hogy minden helyzetben tökéletes szájhigiéniát biztosíthasson.

 

Ha csak most kezded a fogszabályozással kapcsolatos utazásod, vagy már tapasztalt fogszabályozó viselő vagy, ezek a praktikus eszközök a Te kényelmedet szolgálják. Segítségükkel kíméletesen és alaposan megtisztíthatod a fogszabályzód, a fogaid és az ínyedet is, így amikor egy nap a fogszabályzó lekerül, az új, egyenes fogsorod még egészségesebb lesz, mint valaha volt.

 

Hírlevél
feliratkozás