Webshop kategóriák

Ismerd meg a nyálat, az élő legendát a szádban

A szájüreg egészségének legnagyobb támogatását a saját természetes erőforrásai adják. Ismerd meg a nyál erejét és tudd meg a titkokat, hogyan maximalizálhatod annak jótékony tulajdonságait.

 

cover-dark_Cover_Dark-2048x1365.png

 

Nyál – szimplán folyadék a szánkban?

 

A nyál sokkal több, mint a szánkban lévő folyadék. Valójában nehéz elképzelni, mit is csinálnánk nyál nélkül. A szánk száraz lenne és valószínűleg fájna és viszketne is. Az ételek feldolgozása, lenyelése és ízlelése is nagyon nehéz lenne nélküle. A nyál több szempontból is nagyon fontos folyadék. Szóval mi is ez? Lényegében egy folyadék, amelyet a nyálmirigyek folyamatosan termelnek és amely körülbelül 98%-ban vízből, valamint egyéb fontos anyagokból, például nyálkaanyagokból, elektrolitokból, antibakteriális vegyületekből, enzimekből, fehérjékből, ásványi anyagokból és még sok másból áll.

 

Hogyan termelődik a nyál?

 

A nyáltermelés három nagy nyálmirigy és számos kisebb mirigy feladata a száj körül. Lenyűgöző, ahogyan ez a rendszer a külső tényezőkre reagál - a nyálmirigyek nemcsak akkor lépnek működésbe, amikor eszünk, hanem akkor is, ha csak az ételre gondolunk, vagy ha valami finom illatot érzünk. Egy felnőtt ember szájüregében naponta körülbelül 2-6 csésze nyál termelődik. Ha étel, vagy rágógumi stimulálja, így ez a mennyiség akár napi 2 literre is emelkedhet!

 

Miért van szükségünk nyálra?

 

Az emésztés első fázisa a szájban zajlik, a megrágott étel nyállal való összekeveredésével. A keményítő és a zsír például a nyálban található enzimeknek köszönhetően elkezd lebomlani. Azonban a nyálnak más nagyon fontos funkciói is vannak. Antimikrobiális képességeinek köszönhetően nagyon erős harcos a különböző szájbetegségek, köztük a fogszuvasodás ellen.

 

Infographic1_edit-1150x767.jpg

 

A nyál képes elpusztítani számos rossz baktériumot, tisztán és védetten tartja a szájat. A különböző antibakteriális válaszok során is nagyon erős szereplő. Ez a csodálatos folyadék lizozimot, peroxidázt és laktoferrint, vagyis IgA-típusú antitesteket tartalmaz - olyan anyagokat, amelyek megakadályozzák, hogy a kórokozó mikroorganizmusok veszélyeztessék a száj lágy és kemény szöveteit. A nyál gyógyító és tápláló vegyületeinek köszönhetően hatékonyan gyógyítja a sebeket és javítja a finom szájszövetek állapotát.

 

Láttál már kutyát vagy macskát, amint nyalogatja a sebeit vagy karmolását? Mit teszel akkor, ha megvágod az ujjad egy papírral, vagy ételkészítés közben? Pontosan, minden további gondolkodás nélkül, azonnal megnyalod a sebet! Nemcsak a kutyáknak és macskáknak, hanem az embereknek és más fajoknak is természetes igényük, hogy gyorsan begyógyítsák a sebeiket. Ösztönösen nyalogatjuk a sebeket, mert a szervezetünk tudja, hogy a végső és alapvető antimikrobiális és gyógyító szer, ami mindig ott van, a saját nyálunk.

 

Miért érzem száraznak a számat és mit tegyek?

 

Ez a probléma akkor jelentkezik, ha nincs elég ebből, az egészséget támogató folyadékból a szájban. Azt az állapotot, amikor szervezetünk nem képes megfelelő mennyiségű nyálat termelni, xerosztómiának nevezzük. A xerosztómiát a szájban jelentkező szárazságérzet, illetve a szájban lévő nyál feltűnően csökkent mennyisége jelenti. A xerosztómiában szenvedő betegeknél bizonyítottan nagyobb a fogszuvasodás és a szájüregben kialakuló fertőzések kockázata. Ez az állapot bizonyos típusú gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, antihisztaminok, nyugtatók stb.), betegségek (pl. cukorbetegség) és orvosi kezelések (pl. sugár- és kemoterápia után) mellékhatásaként is jelentkezik. A kiszáradás mellékhatása is lehet, amelyet az elégtelen folyadékbevitel, vagy a túlzott mértékű pl. alkohol- vagy kávéfogyasztás okoz.

 

A xerosztómiát stressz, szorongás és hormonális változások is okozhatják. Ez az állapot kezelhető, de a szakorvos felkeresése gyakran elkerülhetetlen. Ha az alábbi listából bármelyik tünetet tapasztalod, fordulj azonnal orvosodhoz és kérj tanácsot, hogyan járj el ezzel az egészségügyi problémával kapcsolatban! Gyógyíthatatlan esetekre, mesterséges nyálkészítmények is kaphatók.

 

Azonnali segítségként próbálj meg többet hidratálni - igyál több vizet és használj olyan szájápolási termékeket, amelyek fokozzák a nyálműködést. Jó, ha kerülöd a sós, fűszeres, vagy savas ételeket és kerüld el a koffeint, vagy alkoholt tartalmazó italokat is, amelyek mind kiszáríthatják a szájat!

 

Ha tartós szájszárazságra utaló jeleket és tüneteket észlelsz, akkor keresd fel orvosodat mielőbb!

 

A Mayo Clinic szerint, ha nem termel elég nyálat a szervezeted, akkor ezekkel a jelekkel és tünetekkel találkozhatsz a leggyakrabban:

 

 • Szárazság, vagy ragacsos érzés a szájban
 • Sűrűnek és szálasnak tűnő nyál
 • Rossz lehelet
 • Rágási, beszéd- és nyelési nehézségek
 • Száraz, vagy fájó torok és rekedtség
 • Száraz, vagy barázdált nyelv
 • Megváltozott ízérzékelés
 • Problémák a műfogsor viselésével

 

Nyál és zománcvédelem - hogyan függ össze a kettő?

 

A foglepedéket alkotó baktériumok, biofilm és a lepedék kialakulása során savas környezetet is létrehoznak. Ha a fogak túl sokáig, vagy túl gyakran vannak savas környezetben, a fogakban lévő ásványi anyagok elkezdenek feloldódni és ezt követően a fogzománc fokozatosan meggyengül a fontos ásványi anyagok kiáramlása miatt.

 

Itt lép ismét a nyál a képbe! Ez a folyadék átmossa a fogak felszínét és a nyál tisztító tulajdonságainak köszönhetően segít megvédeni azokat. A nyál olyan mechanizmusokat is tartalmaz, amelyek semlegesítik a szájban lévő savas környezetet, és egyúttal biztosítják a remineralizációt. A fontos ásványi anyagok, vagy közvetlenül a nyálból, vagy az ásványi anyagokból álló fogkrémekből készült nyál-fogkrém keveréknek köszönhetően épülnek be újra a zománcba.

 

A nyál a fogak védelmének lényeges része, amikor a fogszuvasodás elleni küzdelemről van szó és támogatja a száj természetes gyógyító és védő tulajdonságait.

 

 

Tudtad, hogy a megfelelően kiválasztott enzimek és egymás közötti reakcióik erősíthetik a nyál természetes védő tulajdonságait?

 

Az Enzycal fogkrémben található három enzim vegyülete fokozza a nyál antibakteriális, illetve gomba- és vírusellenes hatását. Ez az enzimrendszer a nyál áramlását is támogatja.

 

enzymatic-whitening-ilu_04-brushing-720x48056.png

 

Miért használjunk fogkrémet, ha a nyál már dolgozik az egészséges fogakért?

 

A nyál számos tényezőtől függően változtatja összetételét. Ideális esetben a nyál kiegyensúlyozott összetételét hatékonyan támogathatjuk életmódbeli döntéseinkkel, mint például a dohányzásról való leszokással, az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással, valamint a fogkrém gondos megválasztásával.

 

A fogkrém a friss lehelet fenntartásában is megoldást jelent. Jó érzés, ha tiszta a fogunk és a fogkrém egyik fő funkciója, hogy fogmosás után a friss lehelet támogassa önbizalmunkat. Egy másik funkció a biztonságos zománc koptató hatáshoz kapcsolódik: a nyál nem koptató hatású, viszont néha szükségünk van arra, hogy bizonyos étkezési vegyületektől koptató hatású mikroszemcsék segítségével megszabaduljunk. Ez főként akkor érvényes, amikor olyan ételeket, italokat fogyasztunk, melyek természetes módon festik meg a fogzománcot, mint a vörösbor, a kávé és bizonyos fűszerek. Ahhoz, hogy természetesen ragyogó fogaink legyenek, fontos, hogy olyan fogkrémet használjunk, amelynek biztonságos a relatív zománc koptató szintje (RDA).

 

Olyan fogkrémet válasszunk, mely segít fenntartani a száj természetes egyensúlyát. Mindent figyelembe véve, amit fentebb említettünk, a legjobb fogkrém a száj egészségének megőrzése érdekében az, amely támogatja a nyál természetes védő tulajdonságait. Egy jó fogkrémnek tehát nem szabad agresszív összetevőket tartalmaznia és a lehető legjobb, a nyál javára ható vegyületeket is tartalmaznia kell!

 

Enzycal - a természetes nyálvédelem támogatása

 

 • Nem tartalmaz semmilyen károsító adalékanyagot
 • Nem tartalmaz SLS-t (nátrium-lauril-szulfát), mely a legtöbb fogkrémben megtalálható és agresszív habképző anyag
 • Nem tartalmaz erős illóolajat, mely irritálná a nyálkahártyát. Az illóolaj adalék, mint például a mentol, minimálisra lett csökkentve
 • A zománckoptató abráziós érték (RDA) szintén alacsony
 • Enyhe ízesítésű. Kellemes, enyhe íze nem zavarja meg az ízérzékelést
 • 12 éves kortól használható
 • 1450 ppm nátrium fluoridot tartalmaz. (75 ml)

Hírlevél
feliratkozás