Webshop kategóriák

Az afta ellen hatékonyan - mit tegyél a megelőzés érdekében

afta_ellen_hatekonyan.jpg

Az afták, ezek a pici, fekélyes elváltozások amennyire ártalmatlanok, legalább annyira kellemetlenek. Az, hogy mi okozza a megjelenésüket, továbbra sem ismert pontosan, a tudomány még nem talált rá megfelelő választ. Az afta kiújulása ellen több módszert is bevethetünk, vagy ha már megjelent, akkor lerövidíthetjük a gyógyulási időt, és enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket. 

De mi is az az afta?! 

 

Az afta a szájüreg nyálkahártyáján időről-időre megjelenő égő érzetet keltő kis szájfekély. Lehet a megjelenés helye a nyelv, vagy a szájpad is. Eleinte csak egy vöröses, gyulladásos kör látszik a hámsérülés helyén, majd később válik sárgásfehérré, és kialakul az afta. Tünetei közé tartozhatnak a megnagyobbodott, fájdalmas nyirokcsomók, a fokozott nyáltermelés, beszéd és nyelés közbeni fájdalom, rágás közbeni kellemetlen érzés, ami étvágycsökkenéssel jár. Többnyire csak néhány milliméter a mérete, de persze előfordulhatnak akár 2-3 centiméteres afták is. Megjelenését előidézheti a túlzott stressz, vitaminhiány, allergia, a hormonrendszer felborulása is.   A fogszabályozó készülék, vagy protézis is okozhat olyan sérüléseket, amik előidézhetik az afták megjelenését. Ezeknek a sebeknek a kezelésére, illetve a fájdalom enyhítésére is kiváló megoldás a Curasept Afterpaid termékcsalád.

 

Felnőttek esetében ritkább, gyerekek esetében az előfordulása valamivel gyakoribb. Ha csak néhány évente jelenik meg, akkor nincs miért aggódni, megjelenése nem utal komoly betegségre, ha viszont évente többször is szenvedünk tőle, akkor már érdemes lehet alaposabban utána járni. De hogy jó hírünk is legyen: a herpesszel ellentétben az afta egyáltalán nem fertőző. 

 

Mit tehetünk az afta ellen? 

 

Mivel az afta kialakulásának az oka nehezen behatárolható, ezért a megelőzés is nehézkes kissé, de néhány életmódbeli változtatással lecsökkenthetjük a megjelenés gyakoriságát. 

 

A megfelelő szájhigiénia, a szájüreg alapos tisztítása 

 

Nem csak az alapos, megfelelő hosszúságú - legalább 2 perces - fogmosás, hanem az egyszerre több helyen előforduló elváltozások és visszatérő afták esetén speciális szájöblögető használata is fontos a tünetek elleni küzdelemben. Ezenkívül megfelelő hatóanyagtartalmú gél és/vagy spray használata az önállóan előforduló vagy kisméretű szájfekélyek esetén, illetve a nehezen elérhető területeken történő célzott kezelésre.    Egyes kutatások szerint az afta kiújulását elősegíthetik az SLS (Sodium Lauril Szulfát), illetve alkohol tartalmú szájhigiéniai termékek használata, ha azt tapasztaljuk, hogy ezek túlzott mértékben irritálják a nyálkahártyánkat, akkor térjünk át az ezektől mentes termékekre.  

 

Alkoholos italok, szénsavas üdítők, kávé kerülése 

 

Nem csak az alkohol és a kávé, de minden egyéb savas élelmiszer is irritálhatja a nyálkahártyát, ez a körülmény pedig szintén kedvez az afta megjelenésének. Ha tudjuk – vagy legalábbis sejtjük - hogy mely élelmiszerek után jelenik meg, akkor azokat érdemes kerülni. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás - víz formájában - azonban kiemelten fontos, hiszen a nyálkahártya hidratáltsága is lecsökken, ha nem iszunk eleget. 

 

 

A hormonrendszer egészségének megőrzése 

 

A kávé és az alkohol nem csak a savassága miatt kedvez az afták megjelenésének, de a hormonrendszerre sincs túl jó hatással egyik sem. Márpedig egy felborult hormonháztartás szintén növeli annak az esélyét, hogy a szájüregben afták jelenjenek meg. 

 

Immunrendszer erősítése, vitaminhiány megelőzése 

 

Szinte már közhely, de nem lehet eleget beszélni arról, hogy az egészséges életmód milyen mértékben tudja támogatni az immunrendszert. Minőségi, egészséges, sok zöldet tartalmazó étrenddel egy sor betegség megjelenése megelőzhető, illetve elkerülhető a vitaminhiány is. Afta szempontjából a C, B-12 vitamin, illetve a cink, folsav, vas hiányát érdemes megelőzni, szükség esetén pótolni. A rendszeres testmozgás is erősíti az immunrendszert, segít levezetni a stresszt. Nos, még egy ok az életmódváltásra... 

 

Allergizáló ételek fogyasztásának kerülése 

 

Egyes ételallergiák kísérő tünete is lehet az afta megjelenése, érdemes kitapasztalni, hogy milyen ételek okozzák az allergiás reakciókat, és kerülni azok fogyasztását. Lisztérzékenység is okozhat szájfekélyt, de a paradicsom, vagy diófélék fogyasztása is kiválthatják a tüneteket. A dió, és egyéb olajosmagvak egyébként fizikailag is képesek sérülést okozni a nyálkahártya érzékeny felületén. 

 

Ha már kialakult az afta... 

 

Ha az afta már kialakult, akkor már csak két dolgot tehetünk. Egyrészt a megfelelő készítmények alkalmazásával csökkenthetjük a gyógyulási időt, másrészről pedig közérzetünk javítása érdekében érdemes olyan szájhigiéniai termékeket bevetnünk, amik a fájdalmat is hatékonyan csökkentik. A Curasept Afterpaid termékcsalád (Gyógyászati segédeszköznek is minősülő orvostechnikai eszközök*) alkoholmentes, optimális hatóanyag összetételének köszönhetően hidratálja a nyálkahártyát, fertőtlenít, gyorsítja a sebgyógyulást, csökkenti a fájdalmat. 

 

* A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

A cikk hirdetést tartalmaz

Hírlevél
feliratkozás