Webshop kategóriák

Mikor keressem fel a fogorvosomat?

When should I see my dentist.jpg

A rendszeres fogorvosi ellenőrzés a megfelelő szájhigiéniával kombinálva, időt és pénzt takaríthat meg és csökkentheti a sürgősségi fogorvosi látogatások kockázatát. Fogaid és ínyed egészségének megőrzése az általános egészség megőrzésének lényeges része!

Tudjuk, hogy nagyon zsúfolt az időbeosztásod. Sokak számára nehéz időt szakítani egy fogászati kezelésre, különösen, ha az utolsó látogatás óta hosszú idő telt el. De tudod-e, hogy fogaid és ínyed egészségének megőrzése alapvető része általános egészségi állapotod fenntartásának? Sokan nem  tudják, hogy a szájüreg egészsége hatással van tested más részeire is, beleértve a bélrendszeredet, a bőrödet és még a szívedet is! Emellett hatással lehet az artériák állapotára, a vérnyomásodra, a cukorbetegség állapotára és még sok másra is.

A jó szájhigiéniához két dolog elengedhetetlen - a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és a megfelelő szájápolási rutin. Kezdjük az elsővel.

 

Miért érdemes rendszeresen felkeresni a fogorvost?

 

Még ha a fogak és az íny megfelelő ápolása a mindennapi rutin része is, akkor is fontos, hogy rendszeresen felkeresd fogorvosodat! Ha addig halogatod a találkozókat, amíg fájdalmat nem érzel, vagy problémát nem észlelsz, akkor az utólagos látogatások bonyolultabbá, esetleg kicsit fájdalmasabbá és valószínűleg drágábbá válhatnak.

When-should-i-see-my-dentist-1150x767.jpeg

 

Nézzük meg, hogy miért érdemes rendszeresen felkeresni a fogorvost:

 

  • Korai diagnózis

Egy rutinlátogatás során, orvosod megvizsgálja a szádat, hogy felismerje az esetleges rejtett problémákat. Például egy szuvas fogat nem fogsz érezni vagy látni, azelőtt, hogy nem okozott jelentős károkat a fogban. Tehát, nagyon fontos, hogy a szuvasodást idő előtt felfedezzük, mielőtt az fájdalmat okozna. Ezt csak a fogorvos tudja megtenni. A fogszuvasodás, vagy az ínybetegség korai diagnózisa, segít a korai szakaszban történő orvoslásában és csökkenti a súlyosabb problémák kialakulásának kockázatát. Ez azt is jelenti, hogy a jövőben ritkábban kell látogatnod a fogorvost, akinek így kevésbé bonyolult (és költséges) kezeléseket kell végeznie a jövőben! A fogszakorvos nem csak az íny- vagy fogbetegség lehetőségét ellenőrzi, hanem az egész szájat megvizsgálja - ide tartozik például a szájüregi rákszűrés, az izmok működése, a nyelv alatti tér vizsgálata és az, hogy mindez hogyan működik együtt.

 

  • A szájhigiéniára vonatkozó utasítások

Szeretnéd fejleszteni a készségeidet és megtanulni, hogyan ápold a legjobban a fogaidat? A fogorvos szívesen megmutatja neked, hogy mit tartalmazzon az otthoni készlet és hogyan moshatod fogaidat a leghatékonyabban. Ez segít abban is, hogy ne kerülj újra a szükségesnél korábban a fogorvosi székbe!

 

A fogkő általában akkor látható, ha alaposan megnézed a fogak és az íny közötti átmenetet - gyakran az alsó elülső fogak belső oldalán található.

 

  • Professzionális tisztítás

Egy rutinlátogatás során, fogaidat szakszerűen megtisztítjuk, hogy eltávolítsuk a lepedéket és a fogkő felhalmozódását. Ha a lepedék már megkeményedett fogkő formájában van jelen, akkor otthon nem lehet hatékonyan eltávolítani. Eltávolításához, a fogorvosi rendelőben alkalmazható, speciális eszközöket kell használni. A fogkő többnyire az ínyvonal alatt és felett képződik. Általában akkor látható, ha alaposan megnézzük a fogak és az íny közötti átmenetet - gyakran az alsó elülső fogak belső oldalán találjuk. A nyelveddel is érezheted, vagy észreveheted a fogselyem és fogköztisztító kefe használata közben is - a tisztítóeszközöket nehezebb a fogak közé helyezni ott, ahol a fogkő jelen van. A fogkő érdes és porózus, kialakulása gyakran vezet ínyvisszahúzódáshoz és ínybetegségekhez. Ha elhanyagolod a professzionális tisztítást, az komoly károkat okozhat a fogaid egészségében!

 

Milyen gyakran kell a fogorvosomhoz mennem?

 

A gyakoriság több tényezőtől függ, többek között attól, hogy milyen az egészségi állapotod és milyenek a szájhigiéniai szokásaid. Általános szabály, hogy évente egyszer, vagy kétszer keresd fel fogorvosodat, de egyeseknek ennél gyakoribb ellenőrzésre is szükségük lehet!

 

Kinek kellene gyakrabban fogorvoshoz járnia?

 

Ha egyszer elkezdesz a megelőzésre összpontosítani azáltal, hogy évente egyszer felkeresed a fogorvosod, aki megtanít a helyes szájhigiéniai szokásokra, a sürgősségi fogorvosi látogatások száma jelentősen csökkeni fog.

 

Dentist-article-1150x766.jpeg

 

Azonban több dolog is jelezheti, hogy a következő rutinellenőrzés előtt fel kell keresned egy fogorvost!

 

  • Fogfájás

A sürgősségi fogászati látogatás legnyilvánvalóbb oka a fájdalom. A szájban jelentkező fájdalom sokféle dolgot jelenthet, például fogszuvasodást, vagy gyulladt ínyt, ezért érdemes ezeket fogorvossal ellenőriztetni. De ne feledd, az ideális forgatókönyv az, hogy lehetőleg egyáltalán ne legyen szükség fájdalomalapú sürgősségi látogatásra. Bármilyen fájdalmat érzel a fogaidban, az általában azt jelenti, hogy a szuvasodás olyan mértékben terjedt el, hogy azt minél hamarabb meg kell oldani! Ezt általában invazív kezeléssel, például fúrással és a szuvasodás által károsított hely kitöltésével oldják meg.

 

  • Terhesség

Terhesség során a hormonok a szokásosnál jobban ingadoznak. Ez érzékenyebbé tehet az ínyproblémákra és a lepedékképződésre. Mindig tanácsos a terhesség tervezése előtt felkeresni a fogorvost, így a fogászati problémák még a fogamzás előtt megoldódnak.

 

  • Vérző íny

Önmagában egy kis vér a mosdókagylóban nem ok a pánikra. Különösen akkor, ha csak most kezdtél el fogköztisztító kefét használni, mivel az első néhány napban egy kis vérzés szinte mindig jelen van. Ha azonban a vérzés tartósan fennáll, spontán, vagy nagyobb mennyiségben jelentkezik, akkor az a legjobb, ha felkeresed fogorvosodat, aki alaposan megvizsgálja az ínyed, mert a problémát valószínűleg gyulladás okozza, ami az ínybetegség jele.

 

  • Foltok és sebek a szájban

Ha valami szokatlan foltot látsz, vagy érzel a szádban, ami már több mint egy hete jelen van, vagy pedig visszatérő problémaként jelentkezik, akkor mindenképp keresd fel fogorvosodat, hogy mielőbb megvizsgálhasson!

 

  • Gyenge immunválasz

Ha az immunrendszered gyenge valamilyen betegség, vagy gyógyszeres kezelés miatt, az problémákat okozhat az ínyeddel és hajlamosabbá tehet a fogszuvasodásra. Ebben az esetben érdemes gyakrabban felkeresned fogorvosodat és folyamatosan tájékoztatni őt a szedett gyógyszerekről és az aktuális egészségi állapotodról.

 

Mi történik egy rutin fogászati ellenőrzés során?

 

Ha már van lefoglalt időpontod, de egy ideje nem jártál fogorvosnál, akkor talán elgondolkodtál azon, hogy mire számíthatsz a látogatás során. Általában az orvos először arról fog kérdezni, hogy voltak-e problémáid a közelmúltban a fogaiddal vagy az ínyeddel. Emellett rákérdezhet az étrendedre, a dohányzási és fogtisztítási szokásaidra is.

 

Ezt követően általában röntgenfelvételek készítését fogja javasolni, hogy megtalálja az éppen kezdődő, vagy nehezen észrevehető problémákat. Gyakran előfordul, hogy a szuvasodás egy tömés alatt rejtőzik és ez csak a röntgenfelvételnek köszönhetően válik láthatóvá. Ezután a fogorvos vagy asszisztense különböző eszközökkel megtisztítja a fogaidat, hogy eltávolítsa a fogkövet és a lepedéket, vagy azt tanácsolja, hogy kérj időpontot egy dentálhigiénikushoz.

 

Gyakran előfordul, hogy a szuvas fogak a tömés alatt rejtőznek és ez csak a röntgenfelvételnek köszönhetően látható.

 

A fogorvos megvizsgálja a fogaid, az ínyed és a nyelved, hogy ellenőrizze, van-e bármilyen elváltozás. A vizsgálat alapján (ha szükséges), kezelési tervet javasol, és utasításokat ad arra vonatkozóan, hogyan ápold fogaid, az otthoni szájápolás során.

 

Ne ijedj meg, ha a fogorvos valamit talál! Azzal, hogy azonosítja a baj forrását, máris elindult a folyamat a megoldás felé!

 

Miért félünk oly sokan a fogorvoslátogatástól?

 

A legtöbb ember, aki fél a fogorvosi látogatástól, a fájdalomtól fél és igen, volt idő, amikor a fogorvosi látogatás valóban fájdalmas volt. A technológiai fejlődésnek, az innovatív technikáknak és a gyógyszeres érzéstelenítőknek köszönhetően azonban a betegek manapság már nem éreznek fájdalmat, mint régen.

 

A fogászati kezelések a legtöbb esetben egyáltalán nem járnak fájdalommal, nagyon kényelmes és biztonságos környezetben zajlanak. Egyesek még élvezik is a fogorvosi székben töltött időt - csak becsukják a szemüket, és hagyják, hogy a szakemberek elvégezzék a munkájukat. A modern érzéstelenítési lehetőségeknek köszönhetően, a fogorvosnál tett látogatásnak soha többé nem kell traumatikus élménynek lennie.

 

Mit tehetek a saját szájhigiéniámért?

 

Valójában nagyon is sokat. Bár a jó szájhigiénia nem helyettesíti a rutinszerű fogorvosi vizsgálatot, a fogorvosi látogatások közötti időszakban a szájhigiéniáról való gondoskodás elengedhetetlen ahhoz, hogy a fogorvosi rendelések száma minimálisra csökkenjen, és a száj egész életen át egészséges maradjon.

 

 

Hírlevél
feliratkozás