Webshop kategóriák

A tejfogak ugyanolyan fontosak, mint a maradó fogak

MilkTeeth_Cover_V3_Cover-2048x1365.jpg

 

A gyermekek 4 és 12 éves koruk között olyan fontos szokásokat alakítanak ki, amelyek felnőttkori döntéseik többségének alapjául szolgálhatnak. Ha egy gyermek ebben a korban nem tanulja meg a megfelelő szájhigiéniát, akkor jó eséllyel lesznek később különböző fogászati problémái.

 

Miért szenvednek a gyerekek olyan gyakran fogszuvasodástól?

 

Fontos megemlítenünk, hogy a tejfogak zománcrétege csak fele olyan vastag, mint a maradó fogaké. Emellett a tejfogak alacsonyabb ásványianyag tartalmúak, ezért sokkal könnyebben szuvasodnak a tejfogak, ha elhanyagolják őket. Elégtelen szájhigiénia esetén a baktériumtelepek elszaporodnak és képesek az ételekből származó cukrot savakká alakítani, amelyek károsítják a zománc réteget.

A vékony zománcréteg így könnyen megbomlik, ami meglehetősen rövid idő alatt szuvasodás kialakulásához vezet. Ez a folyamat általában teljesen fájdalommentes, így könnyen észrevétlen maradhat. Mire a fájdalom megjelenik, már túl késő a szuvasodás megelőzéséhez - ekkor a károsodás már a fogak mélyebb rétegeit is érinti.

 

"A mai világban nagyon nehéz teljesen cukormentesen élni. Ezért a megfelelő szájápolás a kulcs a tejfogak egészségének megőrzéséhez"

 

A szülőknek elsősorban a rendszeres és megfelelő fogmosással, másodsorban pedig a gyermekük étrendjének cukortartalmának ésszerű mértékű csökkentésével kell gyermekeik tejfogainak egészségét megőrizniük. Sok olyan hétköznapi terméket fogyasztunk, amiről nem is gondolnánk mekkora a cukortartalma.

A tejfogak egészségének megőrzéséhez aranyszabály, hogy a gyerekek naponta legalább kétszer, a megfelelő technikával mossanak fogat és évente legalább egyszer keressék fel a fogorvost. Ha gyermeked étrendje kiegyensúlyozott, akkor időnként nyugodtan beleférhet egy szelet sütemény vagy egy kis csokoládé, feltéve, hogy gyermeked reggel és lefekvés előtt is alaposan megmossa a fogait.

 

Tudtad?

 

Az őrlőfogakat 13 éves korukra mind felváltják a felnőtt kisőrlő fogak. A hátsó őrlőfogak, az úgynevezett bölcsességfogak a felnőtt korhoz közelebb - 17 és 21 év között - kezdenek megjelenni. Amikor ezek a fogak már láthatóak, összesen 32 maradó fogunk lesz, 16 a felső és 16 az alsó fogsoron.

 

A fogak fejlődése

 

A legtöbb gyermek 12 éves korára elveszíti az összes tejfogát. Nagyon fontos, hogy a tejfogakat megóvjuk a szuvasodástól a maradó fogakra való váltás során, mert a tejfogak szuvasodása vagy problémái átkerülhetnek a helyükre kerülő maradó fogakra. Különösen a hátsó fogakat fenyegeti a legnagyobb mértékű szuvasodás veszélye, mivel ezeket sokkal nehezebb elérni és megfelelően tisztítani.

Azt is fontos tudni, hogy az első megjelenő maradó fog nem a száj elülső részén lesz, hanem hátul, az utolsó tejfog mögött, ezt első nagyőrlő fognak nevezik. Az első nagyőrlő fog általában a gyermek hatodik születésnapja előtt tör elő, kettő felül és kettő alul.

 

permanent-teeth-scheme-01-768x624.png

 

 

Hogyan lehet megelőzni a fogszuvasodást fogváltáskor

 

Megelőzés szempontjából a legfontosabb dolgok: a megfelelő fogmosás, rendszeres fogorvoshoz járás - évente egyszer, vagy szükség esetén gyakrabban - és az ésszerű cukorfogyasztás. A legjobb mindennapi megelőzés a rendszeres, legalább napi kétszeri fogmosás, megfelelő fogkefével és megfelelő fogkrémmel.

Bár gyakran kihagyják, a fogközök aprócska helyeinek ápolása is elengedhetetlen. Ehhez számos hasznos eszköz létezik – például a fogköztisztító kefék, amelyek hatékony tisztítóeszközként szolgálhatnak már a legkisebbek szájhigiéniájának kialakításában is.

 

Mikor kezdje el gyermekünk mosni a fogait?

 

Csecsemőként: a fogacskák megjelenésétől kezd el gyengéden tisztítani gyermeked fogait. Használj puha, nedves gézdarabot a fogak és az íny áttörléséhez, vagy a kifejezetten erre a célra kifejlesztett Curaprox baba fogkefét.

2.5 – 3 éves kor között: ez az az életkor, amikor gyermeked először próbálkozhat az önálló fogmosással. Szülőként ekkor kell megmutatnod neki a megfelelő technikát, és gondoskodnod kell arról, hogy gyermeked kialakítsa a helyes fogmosási szokásokat. Ebben az időszakban az a fontos, hogy támogasd őt. Ne feledkezz meg a "második fogmosásról" – amikor kijavíthatod az egyedül elvégzett fogmosás hiányosságait. Idővel megtanulják, hogyan kell hatékonyabban fogat mosni, de ebben a szakaszban fontos, hogy segíts neki és mindig ellenőrizd le.

7 – 9 éves kor között: ebben az életkorban gyermeked már elég tudatos lehet ahhoz, hogy kövesse a saját rutinját és önállóan mossa a fogait. De néha még mindig szükségük lesz a segítségedre. A felügyelt fogmosás egészen a pubertáskorig célszerű és fontos. Ezt rendszeres ellenőrzéssel és folyamatos bátorítással érheted el. Az is fontos, hogy továbbra is példát mutass. Fontos, hogy egy olyan rutint ismertess meg vele, hogy az egész család naponta kétszer, kivétel nélkül minden nap fogat mos.

9 – 12 éves kor között: ebben a korban a gyermeked már tudja, hogyan kell helyesen fogat mosni, de előfordulhat, hogy néha motiválatlan lesz. Tanácsos minél gyakrabban ellenőrizned a fogmosás minőségét. Emellett nagyon hasznos, ha rendszeresen beszélgetünk a gyerekekkel és elmagyarázzuk nekik, hogy pontosan mi történhet, ha elhanyagolják a megfelelő szájápolási rutint. Ebben az életkorban a gyerekek jobban megérthetik a helyes szájápolás fontosságát. Meg lehet velük beszélni ezt a témát és motiválhatjuk őket arra, hogy minden nap vigyázzanak az egészségükre.

 

Milk-teeth-photo-513x768.jpg

 

Mi a megfelelő fogmosási technika a gyermekek számára?

 

A technika ugyanaz, mint a felnőtteknél: finom és apró körkörös mozdulatokkal, a fogakat és az ínyt is lefedve. Fontos, hogy minden fogra külön-külön koncentráljunk - a nagy körkörös mozdulatok nem hatékonyak.

Amikor ezt a technikát tanítod, kezd azzal, hogy te mosod meg gyermeked fogait - így megmutathatod, hogyan kell helyesen csinálni. Ezután adj nagyobb szabadságot, és hagyd, hogy gyermeked egyedül mossa meg a fogait. A lágy körkörös mozdulatok elsajátításának megtanulása kicsit több időt és készséget igényelhet, de bizonyítottan sokkal hatékonyabb. Ne feledkezz meg a fogközök tisztításáról sem, a fogköztiszító kefe használatával.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fogkefét gyermekünk számára?

 

Amikor a megfelelő fogkefét választod gyermeked számára, tartsd szem előtt, hogy egyszerre legyen könnyen használható és funkcionális. A speciális gyermekkeféket a kisebb szájak és kezek speciális anatómiai igényeihez tervezték. A kisebb kefefejeknek köszönhetően biztonságosabb a használatuk, a puha és sűrű szálaknak köszönhetően pedig kíméletesek az ínyhez és a fogzománchoz. A kisebb kefét kényelmesebb tartani és navigálni a szájban.

Kids-toothbrush-hand-768x510.jpeg

Keress egy olyan fogkrémet, amibe beleszerethetsz

 

A megfelelő gyerekfogkrémnek gyengédnek, mégis hatékonynak kell lennie. A különböző korosztályok igényeinek megfelelően különböző fluoridtartalom, a különböző ízek, valamint a tej- és az első maradó fogak egészséges fejlődése érdekében gondosan kiválasztott összetevők mind-mind elengedhetetlenek.

 

A gyermekek számára ajánlott fluoridmennyiség a fogkrémben:

 

  • első fogaktól 2 éves korig 500 ppm
  • 2- 6 év között: 1,000(+) ppm
  • 6 év felett: 1,450 ppm

 

Kids-toothpaste-011-720x478.jpg

 

A gyermekem nem hajlandó fogat mosni. Mit tehetek?

 

Előfordul, hogy igen küzdelmes feladat megtanítani nekik a helyes fogmosást. Az első és legfontosabb szabály: Ne ess kétségbe! Lehet, hogy egy kicsit több időbe telik, de végül sikerülni fog és a végeredmény kárpótolni fog. Nézzük meg a különböző módszereket, amelyekkel megszerettetheted a fogmosást:

Kellemes és rendszeres rutinok:

Gyermekednek naponta minimum kétszer kell fogat mosnia: reggel és lefekvés előtt. Ennek a rituálénak élvezetesnek és kellemesnek kell lennie, hogy gyermekednek ne legyen oka kihagyni. A fürdőszobában a jó hangulatot támogatva használhatod gyermeked kedvenc zenéjét, vagy kitalálhatsz különböző játékos feladatokat.

 

Szülőként feltétlenül példát kell mutatnod, és bármilyen elfoglalt vagy fáradt vagy, gyermekednek látnia kell, hogy te soha nem hagyod ki a fogmosást. 

 

A gyerekek a tapasztalatok szerint jobban teljesítenek, ha úgy érzik, hogy irányíthatják azt, amit csinálnak. Például, ha egy gyermek maga választja ki a fogkeféjét, nagyobb valószínűséggel fogja rendszeresen használni, mint ha mi választanánk neki. Ugyanez vonatkozik a fogkrémre is. Ha gyermeknek választási lehetőséget adunk, az erőteljesen ösztönzi őt az egészséges szokások kialakítására. Amikor tehát legközelebb szájápolási termékeket választunk a boltban vagy az interneten, kérdezzük meg, hogy milyen színű kefét, vagy milyen ízű fogkrémet szeretne.

 

Hírlevél
feliratkozás